27.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Üniversitede dört yıllık lisans öğrenimi gören öğrencilere yurt dışı kapılarını açan Work and Travel (WAT) programı, ABD’de yabancı dilini geliştirmek, yeni insanlarla tanışmak, iş deneyimi elde etmek gibi gençlere birçok fırsat sunuyor. Türkiye, ABD’ye en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında; programa her yıl 6 bin öğrenci katılıyor. Geçen yıl pandemi nedeniyle program iptal edilmişti, bu yıl da uygulanması zor gözüyle bakılıyordu. Ancak gitmeyi kafasına koyan gençler, farklı yolları deneyerek hedeflerine ulaştılar. Öğrencilerin bir kısmı Ankara ve İstanbul üzerinden vizelerini alırken, bir kısmı da Meksika’dan ABD’ye giriş yaptı.
Türk öğrencilerin Amerikalı şirketler tarafından her zaman ilk tercih edilen elemanlar olduğunu bilenler, pandemi krizini fırsata çevirdiler. Bu öğrenciler, şirketlerle sıkı pazarlığa oturdu ve kazançlarını 2 katına çıkarmayı başardı. Geçen yıllarda aylık 2 bin dolar kazananlar, bu yıl maaşlarını 4 bin dolara yükseltti, ek mesai ve bahşişlerde miktarı daha da artırdı. O nedenle programa bu yıl katılacaklar çok şanslı. WAT ile ilgili merak edilen soruları Oxford House Genel Müdürü Deniz Akar’a yönelttik. İşte cevaplar:
Başvurular alınıyor
- WAT’ın sunduğu avantajlar neler?
WAT’a katılmak; üniversite öğrencilerine yurt dışı deneyimi elde etmek, kültürlerarası etkileşimde bulunmak, İngilizcelerini geliştirmek, iş tecrübesi elde etmek gibi avantajlar sağlamakta. Öğrenciler, elde ettikleri maddi kazançla ailelerine yük olmadan, kendi ayakları üzerinde durmayı başarabilmekteler.
- WAT’a başvurular nasıl yapılıyor, katılım ücreti nedir?
4 yıllık bölümlerde öğrenim gören üniversite öğrencileri başvurabiliyor. Öğrenciler son sınıfa kadar birkaç kez programa katılabilirler. Başvurular web sitelerimiz üzerinden yapılabiliyor. Katılım ücreti 2 bin 700 dolar. Ücrete işe yerleştirme, ABD’deki sponsor ücreti, sağlık ve yolculuk sigortası dahil.
- Hangi alanlarda çalışıyorlar?
Tatil köyleri, eğlence parkları, oteller, alışveriş merkezleri, restoranlar, kafeler, hediyelik eşya dükkânlarında çalışabiliyorlar. Servis elemanı, bellboy, housekeeping, kasiyer, cankurtaran, oyun operatörü, satış elemanı, fotoğrafçı gibi pozisyonlarda da çalışma imkânları var.
‘Çok seviliyorlar’
- Bazı gençlerin farklı ülkeler üzerinden ABD’ye gittiği görülüyor. Gençler hedeflerine nasıl ulaştı? Ne kadar ücret alıyorlar?
Gençler bu yıl katılm konusunda kararlıydı. Pek çok öğrenci Meksika üzerinden ABD’ye giriş yaptı. Öğrencilerin vizelerini alıp yasal yollarla işlerinin başına geçmelerini sağladık. Öğrencilerin kararlılığı bizi de motive etti. Krizi özellikle maddi olarak fırsata çevirdiler. Birincisi pandemi dolayısıyla WAT’a çok katılım olmaması, ikincisi ise Türk öğrencilerin Amerikalı şirketler tarafından sevilmesi ve tercih edilmesi etken oldu. Şirketlerin eleman açığı olduğunu, çalışkanlıkları ve güler yüzleriyle tercih sebebi olduklarını bilen gençler sıkı pazarlıklar yaptı. Saatlik ücretleri neredeyse iki katına kadar yükseldi. Geçen yıl 2 bin dolar kazananlar bu yıl 4 bin dolar kazanıyor diyebiliriz. Ek mesailer ve ek bahşişler düşünüldüğünde maaşlar daha da yükselebiliyor. Ayrıca öğrenciler
iki işte birden çalışabiliyorlar. Öğrencilerin aylık kazancı 2 binden başlayıp 5 bin dolarlara kadar yükselebiliyor.
Aşı zorunluluğu var
- Bu yıl programa katılacak öğrencileri neler bekliyor? Programın uygulanmasında değişiklikler var mı?
Bu yıl programa katılan öğrenciler geçtiğimiz yıllara göre maddi olarak daha şanslılar. Yoğun bir pandemi psikolojisi içerisinde bulunan gençler aşılanarak kendilerini koruma altına alarak tekrar sosyalleşme fırsatı yakaladı. Uzun bir süre evlere kapanmış gençler için program
büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Program uygulamasında aşı zorunluluğundan bahsedilebilir.
Hayallerinin peşinden gittiler
Pandemiye rağmen WAT’a katılmayı başaran öğrenciler, yaşadıkları deneyimi şöyle anlatıyor:
Nida Çetinkaya: Farklı kültürlerle tanışırken çalışma imkânına sahip olduğum için bu programı tercih ettim. Amerika’da İngilizce kadar İspanyolca da konuşuluyor, yeni bir dil edinebilirim. Haftada 5 gün 8 saat çalışıyorum, 2 gün izin yapıyorum ve bu şekilde aylık 4 bin dolara yakın kazanç elde ediyorum.
Alihan Çavuşoğlu: New York hayallerimin şehriydi. Daha önce WAT’a 2 kere katıldım, bu 3. oldu. Amerikan kültürünü tanımayı çok seviyorum. Burada vakit geçirmek 3 ay da olsa her gelişimde yeni insanlar tanımak hoşuma gidiyor. Satış danışmanlığı yaptım. İşime ek, garsonluk, dağıtım gibi ek işlere çıktım.
Birsen Köseoğlu: İngilizcemi geliştirmek, hayat tecrübesi kazanmak ve yeni kültürler tanımak istiyordum. WAT, ABD’de gezmenin en ucuz ve en güzel yolu. Programa katılarak Texas’ta bir restoranda garson olarak çalıştım. Maaşım saatlik olarak düşük gözükse de bahşişle çok yükseliyor. Bahşiş sistemi ABD’de oturmuş durumda. İkinci bir işe ihtiyaç duymadan çok güzel gelir elde edebiliyorum. Garson olarak çalışarak ayda 5 bin dolara kadar kazanabiliyorum.