27.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
EĞİTİM SERVİSİ
Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, etin uygun koşullarda saklanmadığı takdirde çok çabuk bozulabileceğine dikkat çekti. Altınbaş Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Yaşar Sevimli ise kurban saklama adımlarını şu şekilde sıraladı:
*Kesim sonrası ette oluşan ‘ölüm sertliği’ sürecinin tamamlanmasında yarar var. Etin kesildikten sonra en az 24 saat bekletilmesi gerekir.
*Etler, kesim alanından eve poşetle taşınmamalı. Eğer içine koyulduysa uzun süre poşette tutulmamalı. Etin taşınması için kâğıt ambalajlar kullanılmalı.
*Kurban eti uygun şartlarda eve getirildikten sonra en az beş saat serin ve temiz bir ortamda dinlendirilmeli.
*İlk sıcaklığı düşmeden buzdolabına koyulan etin yüzeyi kurur ama içi sıcak kalır. Böylece ette bakteriler ürer ve koku meydana gelir.
*İşlem görmeyen kurban eti, buzdolabında +4 derecede üç-dört gün muhafaza edilebilir. Buzlukta ise -18 derecede ortalama altı ay bekletilebilir.