EğitimBüyük Selçuklu Hanedanı Soy Ağacı Nasıldır?

Büyük Selçuklu Hanedanı Soy Ağacı Nasıldır?

12.11.2021 - 03:50 | Son Güncellenme:

Tarihte kurulan devletlerden bazıları zamanla güçlü ordulara sahip olup, geniş coğrafyalara hakim hale gelerek adını tüm dünyaya duyurmayı başarmışlardır. Bu devletler gerek devlet yönetimleri gerekse devlet yöneticileri sayesinde başarılı işler yaparak bağımsız bir şekilde uzun yıllar ayakta kalmışlardır. Bu devletlerin kimler tarafından yönetildiği merak edilen hususlardan biri olmaktadır. Peki, Büyük Selçuklu Hanedanı soy ağacı nasıldır? İşte, Büyük Selçuklu Devletinin hanedanları hakkında bilgi edinmek isteyenler için gerekli olan bilgiler.

Büyük Selçuklu Hanedanı Soy Ağacı Nasıldır


Büyük Selçuklu Devleti tarihteki güçlü devletlerden biri olarak ele alınmaktadır. Bu devlet yıkıldıktan sonra yerine kurulan pek çok devlet her anlamda bu güçlü devleti kendine örnek almıştır.

Büyük Selçuklu Hanedanı Soy Ağacı Nasıldır?

Büyük Selçuklu Devleti 1040 yılında yapılan Dandanakan savaşı ile kurulan bir devlet olmaktadır. Devlet haline gelmeden önce bir beylik olarak varlığını devam ettiren Büyük Selçuklu Devletinin ataları Oğuzlara dayanmaktadır. Oğuz boyu; Türkiye, Azerbaycan, Irak, İran ve diğer Türkmenlerin ataları olarak bilinmektedir. Yenisey yazıtlarında ve Orhun kitabelerinde Oğuz kelimesinin sıklıkla kullanıldığı ifade edilmektedir. Bu nedenle Oğuz boyu Türklerin en kalabalık boyu olarak nitelendirilmektedir. Tarihte kurulmuş olan pek çok Türk devletin ataları Oğuzlar olarak bilinmektedir. Bu devletlerin başında Büyük Selçuklu Devleti, Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı Devleti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Anadolu'da kurulmuş pek çok beylik ve devlet gelmektedir.

Oğuz boyunun iki kolu bulunmaktadır. Bunlar Bozoklar ve Üçoklar olarak belirtilmektedir. Bozok kolu; Kayı, Yazır, Döğer, Akevli, Karaevli, Bayat, Dodurga, Yaparlı, Avşar, Kızık, Karkın, Beğdili boylarından meydana gelmektedir. Üçoklar kolu ise; Beçene, Bayındır, Çavuldur, Salur, Çepni, Alayuntlu, Eymür, Yüreğir, Yıva ve Kınık boylarını kapsamaktadır.

Büyük Selçuklu Devletinin , Oğuzların Kınık boyuna dahil oldukları belirtilmektedir. Büyük Selçuklu Devletinin atası olarak tanınan ve çok güçlü olan Dukak askeri ve siyasi önemli görevlere sahip olan bir kişi olarak ifade edilmektedir. Dukak'ın ölümünden sonra yerine Selçuk Bey genç yaşta subaşı olarak geçer. Subaşı görevinde iken başarılı bir şekilde orduyu idare eden Selçuk Beye Kınık boyunun beyliği görevi verilerek ödüllendirilir. Selçuk Bey zamanında İslamiyet kabul edilir ve bu durum tarihe Büyük Selçuklu Devleti tarihinde İslamiyet'i kabul eden ilk hükümdar olarak geçmesini sağlamaktadır. Selçuk Beyin; Mikail, Aslan Musa Ve Yusuf olmak üzere 4 erkek evladı bulunmaktadır. Mikail bir savaş sırasında şehit olduktan sonra onun çocukları olan Tuğrul Ve Çağrı Beylere dedeleri Selçuk Bey bakmıştır.

Gazneli devletinin hükümdarı olan Sultan Mahmud Arslan Yabgu ve oğlu Kutalmış ile arkadaşlarını tutuklamıştır. Selçuk Beyin diğer oğulları olan Musa Yabgu Ve Yusuf Yınal hayatta kalmayı başarmışlardır. Ancak daha sonra Karahanlı Beyi tarafından gönderilen kuvvetlerden dolayı Yusuf Yınal öldürülmüştür. Musa Yabgu ve yeğenleri Tuğrul ve Çağrı Beyler ile birlikte idareye geçmişlerdir. Tuğrul Bey Selçuklu Devletinin esas kurucusu olmuş olsa da erkek bir evladı olmadığı içinb ondan sonra tahta Çağrı Beyin oğullarından biri olan Alparslan çıkmaktadır. Alparslan'ın tahta çıktığı zamanlarda Arslan Yabgunun oğlu Kutalmış taht için hak iddia etmeye başlamaktadır. Ancak Büyük Selçuklu Devletinin yeni hükümdarı Alparslan olmuştur. Alparslan'ın ölümünün ardından kardeşi Kavurt tahta geçmek istemiş olsa da tahta Alparslan'ın oğlu Melikşah çıkar. Melikşah döneminden sonra Büyük Selçuklu Devleti duraklama dönemine girer. Melikşah'ın ölümünden sonra oğulları Muhammed Tapar, Berkyaruk ve Sencer arasında anlaşmazlıklar yaşanır. Neticede sırasıyla 3 kardeş tahta çıksa da Büyük Selçuklu Devleti Sultan Sencer'in ölümü ile yıkılarak tarih sahnesine karışır.