EğitimBürokrasi Nedir? Bürokrasinin Kısaca Tanımı Ve Örnekleri...

Bürokrasi Nedir? Bürokrasinin Kısaca Tanımı Ve Örnekleri...

16.06.2021 - 01:41 | Son Güncellenme:

Her ülke için devlet idaresi bürokrasi üzerinden işler. Bir ülkenin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve büyüyebilmesi için bürokrasi büyük bir öneme sahiptir. Peki bürokrasi nedir? Bürokrasinin kısaca tanımı ve örnekleri.

Bürokrasi Nedir Bürokrasinin Kısaca Tanımı Ve Örnekleri...

Bürokrasi sadece ülke içerisindeki işler için değil aynı zamanda uluslararası çapta iletişim konusunda da çok önemlidir. Zira ülkeler arasında yapılacak olan her türlü alışveriş konusunda bürokrasi işler. Böylece ülkeler arasındaki iletişim çok daha etkin ve güçlü hale gelmektedir. Bu bağlamda birçok kişi ise bürokrasinin ne olduğunu ve kısaca tanımını öğrenmeye çalışıyor.

Bürokrasi Nedir?

Siyasi sistemin bir parçası olarak öne çıkan yönetsel yapı ile onun eylemlerini tanımayan unsura bürokrasi denmektedir. Ayrıca devlet içerisindeki birçok idari işlem ve görevler konusunda, hükümet tarafından yönetilen kamu kurumları ile örgütler bütünü üzerinden yapılan işlem olarak da ifade etmek mümkün. Bu sayede bir ülke her türlü iç ve dış idari işlem konusunda, sağlıklı bir süreç yönetme şansı yakalar. Aynı zamanda bürokrasi tamamen hak ve hukuk doğrultusunda kanun nezdinde işler. Kanunun ötesinde herhangi bir konuda bürokrasi söz konusu olamaz.

Bürokrasinin Kısaca Tanımı ve Örnekleri

Kısaca herhangi bir ülke içerisindeki idari ve kamu kurumları kapsamındaki işlemlerin, kanun nezdinde sağlıklı biçimde yapılmasına bürokrasi denir. Böylece ülke içerisindeki tüm sosyal ve kurumsal işlemler sorunsuz bir şekilde uygulanır. Bu konuda farklı bürokrasi örnekleri ele alarak anlatmak mümkün.

- Devlet
- Hastaneler
- Silahlı kuvvetler
- Okullar
- Bakanlıklar
- Büyük şirketler

Görüldüğü üzere yukarıdaki örnekleri bakıldığı zaman her birinin farklı katmanları üzerinde yapıları olduğu anlaşılır. Tüm bu yapılar hiyerarşik olarak ele alınır ve bürokrasi üzerinden çalışmalarını sürdürür. Böylece herhangi bir sorun yaşamadan tamamen kanun nezdinde idari işlemler sağlıklı şekilde devam eder.