EğitimBoğaziçi Mehtapları Kimin Eseri, Ne Zaman Yazıldı? Özellikleri Nelerdir?

Boğaziçi Mehtapları Kimin Eseri, Ne Zaman Yazıldı? Özellikleri Nelerdir?

01.05.2023 - 14:54 | Son Güncellenme:

Boğaziçi Mehtapları eseri anı türünde bir eserdir ve Abdülhak Şinasi Hisar tarafından yazılmıştır. Boğaziçi mehtapları ne zaman yazılmıştır ve özellikleri nelerdir sizler için derledik.

Boğaziçi Mehtapları Kimin Eseri, Ne Zaman Yazıldı Özellikleri Nelerdir

 İstanbul üzerine yazılmış olan eserlerde biri olan Boğaziçi Mehtapları İstanbul'u tüm ayrıntıları ile yaşamanızı sağlıyor.

Haberin Devamı

 Boğaziçi Mehtapları Kimin Eseri, Ne Zaman Yazıldı?

 Boğaziçi Mehtapları Abdülhak Şinasi Hisar tarafından kaleme alınmış bir eserdir. Eserde düşünüldüğü gibi yalnızca varlıklı ve üstün tabaka yoktur. Her sınıftan insana eserde yer verilmiştir ve İstanbul bu eserde tüm ayrıntıları ile kaleme alınmıştır. Abdülhak Şinasi Hisar eserde kendi gençliğinin hatıralarından da bahsetmiştir ve yazılma zamanı da müsiki fasıllarının kapanış dönemine denk gelir.

 Boğaziçi mehtapları eseri XIX. asrın bitişi ve XX: asrın başlangıcı arasındaki dönemi anlatır. Abdülhak Şinasi Hisar tarafından yazılmış bu eser 1930'lu senelerde yayımlanmaya başlayan anılarını ve çocukluk yıllarını kapsamaktadır. Boğaziçi mehtapları eserinin yayın tarihi 1942 senesidir.

Haberin Devamı

 Özellikleri Nelerdir?

 Abdülhak Şinasi Hisar'ın anı türünde yazmış olduğu Boğaziçi Mehtapları kitabı İstanbul ile ilgili en ayrıntılı kitaplar arasındadır. Eserin kaleme alındığı dönem Sultan 2. Abdülhamid'in saltanatına denk gelir ve yazar bu dönemi cennet olarak tasvir eder. Hem kendi çocukluğunu hem de ülkenin durumunu ayrıntıları ile kaleme almış olan yazarın bu eseri günümüzde de önemli özelliklere sahiptir.

 1942 yılında yayınlanmış olan bu eser diğer tüm yazarlar tarafından da övgüyle anılır. Abdülhak Şinasi Hisar diğer eserlerinde de genellikle Rumelihisarı, Çamlıca ve Büyükada çevresinde varlık gösteren zengin insanları konu edinmiştir.

 Eserlerini kaleme alırken Fransız edebiyatçıların etkisinde kalmıştır ve bu nedenle eserlerdeki kahramanları da genelde dengesizdir. Abdülhak Şinasi Hisar eserlerinde olaylardan daha fazla karakterlerin duygularına ve düşüncelerine öncelik verir. Dili şiirseldir ve kendine özgü bir edebi dili vardır.