EğitimBiyomimetik Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Biyomimetrik Örnekleri Nelerdir?

Biyomimetik Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Biyomimetrik Örnekleri Nelerdir?

23.07.2022 - 00:09 | Son Güncellenme:

Biyomimetik biyo taklit demektir. Burada taklit edilen doğa unsurları, sistem ve modeldir. Bu konu biyonik konusuyla yakından ilgilidir. Teknik problemleri biyolojik işlevleri örnek alarak çözmeye çalışan uygulamaları bilim dalına biyonik denmektedir. Doğada mevcut metot ve sistemler vardır. Bu sistemler incelenerek modern mühendislik ve teknoloji alanlarında kullanılabilmektedir. İşte Biyomimetik nedir, TDK sözlük anlamı ne demektir, Biyomimetrik örnekleri nelerdir sizler için derledik.

Biyomimetik Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek Biyomimetrik Örnekleri Nelerdir

Biyomimetik kavramını biyonik alanında uzman olan kişiler çok iyi bilmektedir. Çünkü bu kavram tam da ilgilendikleri bilim dalıyla alakalıdır. Bizler Biyomimetik sözcüğünü günlük yaşamda çok sık kullanmayız. Bu bilimsel sözcük yerine bu ürünün taklidi cümlelerini daha sıklıkla kullanırız.

Biyomimetik Nedir?

Doğadaki modeller incelendikten sonra taklitleri yapılan sistem, mekanizma ve aletlerin tümüne verilen isim Biyomimetik adıdır. Bu sebepten dolayı bilim, sanat, teknoloji, mimari, yapay zeka, robotik, ulaşım, endüstri, askeri araştırmalar gibi pek çok alanda Biyomimetik sistem kullanılmaktadır. Biyomimetik için doğadan ilham alınarak geliştirilen teknolojik ürünler ibaresi de kullanılmaktadır.

Biyomimetik TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir?

Biyomimetik kelimesi TDK sözlük anlamında biyoloji terimi olarak geçmektedir. Yeni bir bilim dalı olan Biyomimetik Türk Dil Kurumuna göre kısaca doğanın taklit edilmesi manasına gelmektedir.

Biyomimetrik Örnekleri Nelerdir?

Biyomimetik örneklerini aşağıda şöyle sıraladık;

Haberin Devamı

Bilindiği gibi balinaların geniş kuyrukları vardır. Yüzücülerin kullandığı iki ayağı birleştiren paletler dalış amacıyla balinaların geniş kuyruklarından esinlenilerek üretilmiştir.

İp ve kumaş yapımı örümcek ağının yapısından ilham alınarak üretilmiştir.

Uçakların kanatlarının yapımında ise doğada var olan yusufçuk böceklerinin kanatlarından ilham alınmıştır.

Giyim sektöründe yer alan cırt cırt bantlar Dulavrat otu bitkisinden ilhan alınarak üretilmiştir. Çünkü bu bitki kıyafetlere yapıştığı zaman çok zor çıkmaktadır.

Yollarda yer alan radarın varlığı görme yeteneği iyi olmayan yarasalara bağlıdır.