EğitimBiyolojinin Alt Dalları, Tanımları Ve İnceleme Alanları Nelerdir?

Biyolojinin Alt Dalları, Tanımları Ve İnceleme Alanları Nelerdir?

08.06.2021 - 15:07 | Son Güncellenme:

Canlıları inceleyen bilim dalına biyoloji denilmektedir. Dirimbilimi şeklinde de ifade edilebilmektedir. Bu bilim dalında çalışmalar yapan insanlar ise biyolog olmaktadır. Biyologlar sadece canlıları incelemekle yetinmemektedirler. Dünyayı kapsayan tüm küresel boyutları ve bu boyutlardaki önemli dinamik olayları sizler için derledik.

Biyolojinin Alt Dalları, Tanımları Ve İnceleme Alanları Nelerdir

Geçmiş çağlara bakıldığında biyolojinin botanik, zooloji ve tıp gibi eski dalları olduğu görülmektedir. Sözü edilen dalların tek çatı altında birleştirilmesi 19. yüzyılda gerçekleştirilmektedir. 

Haberin Devamı

Biyoloji Biliminin Temel İşlevi Nedir?

Biyoloji biliminin ortaya çıkmasıyla beraber yaşayan tüm varlıkların ortak özelliklere sahip oldukları anlaşılmıştır. Ortak özelliklerin keşfedilmesi, varlık kategorisindeki canlıların bütün halinde incelenmesine olanak tanımıştır. 

Biyolojinin canlılarla ve onlarla ilişkili her şeyle ilgilenmesi, biyolojiyi kendi içerisinde alt dallara ayırmıştır. Ana dalları botanik, zooloji ve mikrobiyoloji şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Ana dalların yanında alt dallara ihtiyaç duyulması, canlıların çeşitliliği ve karmaşık fonksiyonlarından kaynaklanmaktadır. Alt dallar, çalışma alanları olarak da adlandırılmaktadır. 

Biyolojinin Çalışma Alanları Nelerdir?

Canlı organizmaların farklı fonksiyonlara sahip olması, her birinin ayrı ayrı incelenmesini gerektirmektedir. Bu bağlamda biyolojinin incelediği alanlar şu şekilde sıralanmaktadır: Anatomi, Sitoloji, Histoloji, Fizyoloji, Biyokimya, Embriyoloji, Evrimsel Biyoloji, Taksonomi, Mikrobiyoloji, Genetik, Moleküler Biyoloji ve Ekolojidir. 

Haberin Devamı

Anatomi, canlıların organlarını ve birbirleriyle olan ilişkiyi incelemektedir. Sitoloji hücreyi, Histoloji dokuların yapısını, Fizyoloji canlıların organ ve dokularının işlevlerini mercek altına almaktadır. Biyokimya organizmaların kimyasal yapısıyla, Embriyoloji embriyonun oluşma ve gelişme süresiyle ilgilenmektedir. 

Evrimsel biyoloji canlıların geçirdiği farklılıkları ve yeni türlerin nasıl ortaya çıktığını inceler. Taksonomi canlıların ortak ve farklı yönleri kapsamında sınıflandırılmasını sağlamaktadır. Mikrobiyoloji mikroorganizmalar yani mikroskobik canlılar üzerine çalışmalar ortaya koymaktadır.

Genetik alanı canlılarda yer alan kalıtsal özellikleri ve genleri incelemektedir. Moleküler biyoloji canlıların yapısındaki karbonhidrat, yağ, protein gibi bileşenler üstünde araştırma yapmaktadır. Son olarak Ekoloji alanı ise canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkileri ortaya koymaya çalışır.