25.04.2021 - 06:12 | Son Güncellenme:
Birincil piyasa, menkul kıymetlerini ihraç eden tüzel kişilerin ve tasarruf sahiplerinin doğrudan karşılaştıkları ilk piyasa olması ile karakterizedir. Diğer bir deyişle birincil piyasa, menkul kıymet ihraççılarının hisselerini ilk kez yatırımcılara teklif ettikleri piyasadır. Birincil piyasadaki işlemlere örnek olarak, Hazine Müsteşarlığı tarafından ihale yoluyla devlet iç borçlanma senetlerinin satışı da gösterilebilir. Birincil ve ikincil piyasalar ise çok farklı şeylerdir.
Birincil Piyasa Nedir?
Hisse senetlerini halka arz eden firmaların, alıcıların yani tasarruf sahiplerinin doğrudan buluştuğu bir pazardır. Birincil piyasada, uzun vadeli fonlar tasarruf sahibinden ihraç edene akar ve şirket birincil piyasada hisse satarak nakit sermaye elde eder.
Birincil piyasalar, devlet veya anonim şirketler tarafından ihraç edilen menkul kıymetlerin ilk satışının gerçekleştirilmesidir. Adını da sayıdan almıştır. İhraç edilen menkul kıymetlerin veya birincil piyasaların satışı genellikle kapalı kapılar ardında gerçekleşir. Bu nedenle kamuoyunda sıkça konuşulan bir pazar değildir.
Birincil piyasa satışı yapabilmek için aracılar kullanılır. Bu aracı kuruluşların ilk başında yatırım bankaları gelir. Yatırım bankaları genellikle bir fiyat garantisi sunarak halka satış yapar. İhraçtan çıkan ilk menkul kıymetin tekrar başka bir alıcıya satılması ise ikincil piyasada gerçekleşir.
Birincil Piyasa İşlemleri Nelerdir?
Bir yatırım aracının örnek verecek olursak bir menkul kıymetin ilk kez piyasaya sürülmesi birincil piyasa işlemidir.
Şirketin arada bizzat bulunmayarak bir banka ya da aracı kurumunun kullanılması bu alımın birincil piyasadan olduğunu gösterir.
Bir yatırım aracının mesela bir hisse senedinin ilk kez piyasaya sürülüp satılması birincil piyasa işlemidir.
Hazine Müsteşarlığı tarafından devlet iç borçlanma senetlerinin ihale ile satımı da birincil piyasa işlemidir.