28.02.2021 - 04:24 | Son Güncellenme:
Fonksiyon, boş küme olmayan iki kümenin araların da oluşturduğu f bağıntısına denmektedir. Burada f bağıntısında ifade edilen birinci kümenin her elemanı, ikinci kümenin yalnız bir elemanına eşliyorsa burada birinci kümeden ikinci kümeye fonksiyon oluyor demektir.
Birim Fonksiyon Nedir?
Birim kümesinin ne olduğunu anlatmak üzere iki küme ele alalım. Bu kümelerimiz A ve B kümeleri olsun. A kümesine tanım kümesi, B kümesine görüntü kümesi diyelim. A tanım kümesi ile B görüntü kümesi arasında tanımlanmış f fonksiyonun da, A kümesinde ki her eleman B kümesinde ki her eleman ile kendini eşliyorsa burada oluşan fonksiyona birim fonksiyon denir. Birim fonksiyonun diğer bir ismi de özdeşlik fonksiyondur. Böylece f (x) fonksiyonunun x'e eşit olduğunu görürüz. Yani f (x) = x olur.
Birim Fonksiyon Örnekleri ve Özellikleri Nelerdir?
Birim fonksiyonda kökün içi ile dışı birbirine eşittir. Örneğin f birim fonksiyonun da f (-5) + f (4) toplamını inceleyelim. Burada bahsi geçtiği üzere birim fonksiyonda kök içi ile dışı eşit olduğundan sonuç için kök içleri aynan toplanır. Yani -5+4= -1 olarak sonuç bulunur.