EğitimBıos Nedir, Görevleri Nelerdir? Bilgisayarlarda Bıos Güncelleme Nasıl Yapılır?

Bıos Nedir, Görevleri Nelerdir? Bilgisayarlarda Bıos Güncelleme Nasıl Yapılır?

26.02.2021 - 16:44 | Son Güncellenme:

BIOS bir çeşit bilgisayarlar için tasarlanmış yazılımdır. Genel olarak her bilgisayarda yer almaktadır. Bu nedenle bilgisayarlarda kesin bir görevi vardır. Kelime anlamı bakımından da BIOS aslında bir çeşit kısaltılmadır. Yani daha uzun bir anlamı vardır. Bu anlamın bilinmesinden fayda vardır. Bu nedenle de BIOS nedir ve görevleri nelerdir gibi soruları sizler için derledik.

Bıos Nedir, Görevleri Nelerdir Bilgisayarlarda Bıos Güncelleme Nasıl Yapılır

BIOS kelime açılımı bakımından İngilizcedir. Yani tüm dünyada aynı anlam ve açılımda bilinmektedir. Açılımı da Basic Input Output System olarak belirlenmiştir. Türkçe çevirisi de temel giriş ve çıkış sistemi olarak çevrilebilir.

BIOS Nedir ve Görevleri Nelerdir?

BIOS bir çeşit yazılımdır ve bilgisayarları kontrol eder. BIOS yazılımının görevleri birden fazladır.

Haberin Devamı

Ekran karı ve RAM gibi cihazları bilgisayar açılırken BIOS test eder

Bilgisayar donanımlarının voltajlarının seviyesini kontrol eder

Başlangıç sürücüsünün temellerini ve amaçlarını belirlemek için BIOS kullanılır

Donanımların frekans ayarlarını yapar

İşlemlerin eksiksiz olarak tamamlanmasını sağlar

Kullanılmayan donanım parçalarının kapatılmasını sağlar

Bilgisayarda BIOS Güncelleme Nasıl Yapılır?

BIOS güncelleme işleminde dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Bu da ana kart modeli ve markasına göre seçilmesidir. Farklı bir yazılım seçilmesi durumunda BIOS doğru çalışmaz.
BIOS güncelleme programları sürücüler halinde internetten indirilmelidir. Bunun için ana kart marka ve modeli yazılarak gerekli sürücüler indirilir. Ardından da bu sürücüler flash diske kaydedilir. USB bellek biçimlendirilerek dosyalar aktarılır.

Bilgisayara kopyalanan dosyaların ardından bilgisayar yeniden başlatılmalıdır. Daha sonra da BOOT menüye girilir. Advanced menüsünü seçtikten sonra yazılım güncellemesinin başlatılmalıdır.

Yazılım güncellemesinin başlatılması için start easy flash seçeneği seçilmelidir. Bu seçeneğin seçilmesinin ardından da USB bellekteki dosyaların seçilmesi gerekir. Dosyalar seçildikten sonra bilgisayara aktarılır. Bir süre geçtikten sonra da bilgisayara BIOS güncellemesi yapılmış olur.