EğitimBilişsel Gelişim Nedir, Neleri Kapsar? Bilişsel Gelişim Kuramları Nelerdir?

Bilişsel Gelişim Nedir, Neleri Kapsar? Bilişsel Gelişim Kuramları Nelerdir?

21.04.2021 - 16:14 | Son Güncellenme:

Bilişsel gelişim, zihinsel faaliyetler olarak değerlendirilen unsurlardır. Genel anlamda kişinin çevresini değerlendirmesi olarak ele alınabilir. Çocukluktan sonra bilişsel gelişimin ortaya çıkarılması, sonraki aşamada kişinin gelişimini doğru şekilde ortaya çıkarır. Bilişsel gelişim nedir, neleri kapsar, bilişsel gelişim kuramları nelerdir sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

Bilişsel Gelişim Nedir, Neleri Kapsar Bilişsel Gelişim Kuramları Nelerdir

 Bilişsel gelişim, bireyin çevresini algılaması, onu yorumlaması ve buna göre zihinsel faaliyetler göstermesi olarak tanımlanabilir. Bilişsel gelişim kişinin dünyayı görüş açısı olarak değerlendirilebilen unsurdur.

Haberin Devamı

Bilişsel Gelişim Nedir?

Çocuklar için zihinsel ve fiziksel birlikteliğin aynı anda gelişimi için bilişsel gelişim oldukça önemlidir. Bilişsel gelişim kısaca kişinin çocukluktan itibaren çevresini tanımlaması ve yorumlaması olarak belirtilebilir. Yorumlama ve tanımlama kişinin hareketlerini, fiziksel özelliklerini ve daha pek çok durumunu ortaya çıkarır. Kişi, bilişsel gelişim ile dünyaya adapte olma imkanını, tüm aşamalardan sonra gerçekleştirir.

Bilişsel Gelişim Neleri Kapsar?

Bilişsel gelişim, bireyin pek çok yanını kapsar. Bu nedenle geniş perspektifte değerlendirilmesi önemlidir. Bireyin nasıl akıl yürüttüğünü, belleğini kullanımını, düşünme biçimini ve dildeki değişimlerin nasıl olduğunu kapsar. Tüm bu aşamalar kişinin çevresi ve çevresini yorumlamasıyla gerçekleşir.

Haberin Devamı

Bilişsel Gelişim Kuramları Nelerdir?

Bilişsel gelişim ile ilgili kuramlar ve kuramların geliştirilmesi gibi birçok aşama mevcuttur. Piaget, bilişsel gelişimin kuramlarını, daha farklı kapsamlar üzerinde değerlendirip anlatır. Çocuktaki bilginin gelişmesinin nasıl gerçekleştiği kuramı kapsar. Kişinin bilgiye nasıl sahip olduğu, bilgiye sahip olma sürecinin nasıl işlendiği, edinilen bilginin geliştirilmesi ve buna anlam verilmesi kuramların temelini oluşturan faktörlerdir.

Özet olarak çocuk, yetişkin bireyin küçük hali değildir. Yetişkin kişi dünyayı nasıl anlamlandırıp yorumluyorsa çocukta aynı şekilde bunu yapar. Fakat bilgiyi edinmesi onu geliştirmesi ve bunu yorumlaması yetişkin olan bireyden daha farklı şekilde kendi ortamı ve bilgisine göre gerçekleştirir.