EğitimBeyincik (Cerebellum) Nedir, Ne İşe Yarar? Serebellumun Görevleri Nelerdir?

Beyincik (Cerebellum) Nedir, Ne İşe Yarar? Serebellumun Görevleri Nelerdir?

25.04.2021 - 06:27 | Son Güncellenme:

Fiziki açıdan vücudun kontrolünü genel olarak beyin dengeler. Beyin içerisinde farklı bölümler vardır ve bu bölümlerin her biri değişik görevler üstlenir. Peki beyincik (Cerebellum) nedir, ne işe yarar? Serebellumun görevleri nelerdir? İşte bu konuda merak edilenler.

Beyincik (Cerebellum) Nedir, Ne İşe Yarar Serebellumun Görevleri Nelerdir


Yürümek ya da oturmak ile beraber pek çok farklı hareket beyin tarafından kontrol edilir. Her bir hareketin düzenlenmesi beynin değişik bölümlerinde gerçekleşir. Bu konuda beyincik ise oldukça önemli bir görev üstlenmektedir.

Beyincik (Cerebellum) Nedir?

Beyincik aynı zamanda cerebellum olarak ifade edilir. Türkçe karşılığı olarak ise vücudun denge organlarından biri olarak öne çıkıyor. Özellikle kasların etkin ve düzenli bir şekilde çalışmasına olanak sağlayan bölümlerden biridir. Beynin yaklaşık olarak 1/8 kadarını karşılar ve bu ağırlıktadır. Aynı zamanda beynin ikinci büyük kısmı olarak da ifade edilir. Bu doğrultuda yaklaşık olarak 150 gram kadar bir ağırlığı olduğunu dile getirmek mümkün.

Beyincik (Cerebellum) Ne İşe Yarar?

Genel olarak cerebellum vücuttaki kasların düzenli ve etkin bir biçimde çalışmasına olanak sağlayan bölümdür. Yani diğer isimle beyincik bir denge ve kontrol bölümü olarak öne çıkar. Böylece gün içerisinde vücut etkin bir şekilde hareket etme imkanı sağlar. Önemli bir denge ve kontrol kısmı olarak öne çıkarken, aynı zamanda beynin büyük kısımlarından biri olduğunu da eklemek gerekir.

Serebellumun Görevleri Nelerdir?

Belli başlı görevleri ile beraber serebellum vücut için büyük bir öneme sahiptir.

- Kol ve bacaklardaki kasların birbiriyle uyumlu ve dengeli şekilde çalışmasını sağlar.
- Kol ve bacaklardaki kasların çalışma derecesini düzenler.
- Gün içerisindeki aktif hareketlerin dengeli bir şekilde gerçekleşmesine olanak tanır.
- Vücuttaki kasların büyük bir çoğunluğunun düzgün biçimde çalışmasına destek verir.

Tüm bu görevleri ile beraber beynin en önemli yapı taşları arasında gelmektedir.