26.02.2021 - 16:35 | Son Güncellenme:
Dünya üzerinde birçok müzik türü bulunurken çok daha fazla da çalgı türü bulunur. Çalgı aletlerinin bazıları tüm dünyada evrensel olarak, yaygın şekilde kullanılır. Bazı çalgı aletleri ise sınırlandırılmış olan bir bölgeye özgü olabilmektedir. Bazı çalgı aletleri geçmiş yüzyıllarda çok fazla kullanılsa da günümüzde neredeyse kullanılmıyor denilecek kadar az kullanılmaktadır.
Bendir Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Bendir daire şeklinde, 40 ila 60 cm genişlikteki bir kasnak üzerine gerilen deriden oluşturulan bir çalgı türüdür. Vurmalı saz olarak isimlendirilmektedir. Bendire enstrüman ritim sazları ismi de verilmektedir. Hiç başka bir ek alete ihtiyaç olmadan, direkt olarak el ile temas ederek çalınır. Sol el ve sağ el kullanılarak çalınan bendire “mazhar” ismi de verilir.
Bendir Klasik Türk Müziği, özellikle de Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde kullanılan, Fas ile Cezayir ülkelerine özgü olan vurmalı bir çalgıdır. Cezayir ve Fas’tan alınan bendir ismi Türkiye’de 1980’li yılların ardından yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bendir çalgısında kasnak üzerine gerilen derinin yanı sıra rezonans sağlamak için iç tarafa gerilmiş olan ipler de bulundurur. Bendir 12.yy’dan itibaren Ortaçağ Avrupa’sında tymbre ismi ile anılarak Fransa’da yaygın şekilde kullanılmıştır.
Bendir İle Def Arasındaki Fark Nedir?
Bendir ile def birbirlerine oldukça benzeyen çalgı aletleridir. Bendir ve def birbirlerine öyle benzerler ki aradaki farkı bilmeyen kişiler net bir şekilde birbirlerine karıştırabilir. Bendirde tek taraflı bir deri örtüsü bulunurken, def iki tarafı da deri örtüsü ile kaplıdır.