EğitimBelleğin Azmi Nedir? Salvador Dali'nin Belleğin Azmi Tablosu Neyi Anlatır?

Belleğin Azmi Nedir? Salvador Dali'nin Belleğin Azmi Tablosu Neyi Anlatır?

11.05.2021 - 12:25 | Son Güncellenme:

Ressam Salvador Dali'nin en bilinen eserlerinden bir olan belleğin azmi tablosu sürrealizim örneklerinden biri olmaktadır. Salvador Dali'nin eserinde anlatmak istenen zamanın dirençsizliği konusu eserde bulunan saatlerin ermesiyle anlatılmaya çalışılmıştır. Belleğin azmi tablosunun anlatmak istediği nedir başka neleri anlatır hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Belleğin Azmi Nedir Salvador Dalinin Belleğin Azmi Tablosu Neyi Anlatır

 Sürrealizim en belirgin ifade şekillerinde olan eserin özelliklerini öğrenmek böylece mümkün olmaktadır. Salvador Dali adlı ressamın eserlerinde yansıtmaya çalıştığı gerçek üstü veya gerçeğin kendi anlayışıyla anlatılması şekli sürrealizim olarak ortaya çıkmış ve günümüze kadar ulaşmıştır. Sürrealizim ifadesi tercih edilmiş eserlerde realist eserlere göre anlam her dönem ve herkese göre farklılaşmakta ve resmin birden çok yönü ortaya çıkmaktadır. 

Haberin Devamı

 Belleğin Azmi Nedir? 

 Belleğin azmi diğer adıyla eriyen saatler eseri ressam Salvador Dali tarafından 1931 yılında resmedilmiş ve 1932 yılında sergilemiştir. Salvador Dali'nin diğer tablolarında olduğu gibi arka planda İspanyada yer alan Katalonya bölgesinden bir manzara yer almaktadır. Belleğin azmi adlı eser 24_33 cm ebatlarındadır. 

 Salvador Dali'nin Eseri Belleğin Azmi Tablosu Neyi Anlatır? 

 Salvador Dali belleğin azmi tablosunda zaman konusuna vurgu yaparak resmin içerisinde saatler çizerek bunu belirtmiştir. Belleğin azmi tablosunda bulunan saatlerin erimesi ve 4 adet saat bulunması birinin üzerinde sinek yer alırken birinin karıncalar tarafından taşınması zamanın dayanıksızlığını ifade etmektedir.

Haberin Devamı

 Dali'nin eserinde insan yüzüne benzer bir objenin yer alması da zaman karşısında insanın elinden bir şey gelmediğini ve zamana yenik düşen hali olarak anlatılmaktadır. Sürrealizmin tüm özelliklerini bulunduran resimde manzara resminin arkada olması doğanın var olması ve zamana karşı yenilenebilmesini anlatırken erimiş saatlerin insan figürü ile aynı yerde bulundurulması zamana karşı yenilen insanoğlunun bunu fark etmediğine bir atıf yapılmaktadır. Kısaca belleğin azmi tablosunda anlatılmak istenen insanın zaman karşısında belleğinin ve gerçekliğinin yavaş yavaş kaybolmasını ifade etmektedir.