EğitimBelgisiz Zamir Nedir? Örnek Cümleler İle Belgisiz Zamir Konu Anlatımı

Belgisiz Zamir Nedir? Örnek Cümleler İle Belgisiz Zamir Konu Anlatımı

27.07.2020 - 18:08 | Son Güncellenme:

Zamirler Dil Bilgisinin önemli yapı taşlarından birisidir. Dilimiz için önemli bir yere Sahip zamirler kişiler tarafından araştırılan konulardan birisidir. Zamir çeşitlerden birisi de belgisiz zamirlerdir. Peki belgisiz zamir nedir? Örnek cümleler ile belgisiz zamir konu anlatımını sizlere detaylıca derledik.

Belgisiz Zamir Nedir Örnek Cümleler İle Belgisiz Zamir Konu Anlatımı

Zamir çeşitlerinden biri belgisiz zamirdir. Belgisiz zamirler nesneleri belli belirsiz bir şekilde temsil eden zamirlerdir. Günlük hayatta pek çok kişi tarafından cümle içerisinde kullanılmaktadır. 

Haberin Devamı

Belgisiz Zamir Nedir?

Belgisiz zamirler hangi varlığın yerini tuttuğu tam olarak bilinmeyen zamirlerdir. Sayıları, ölçüleri ve miktarları tam olarak bilinemez. Çoğu belgisiz zamirler belgisiz sıfatların iyelik ekiş almış şeklidir. İyelik ekleri '' ı, i, u, ü'' harfleridir. Sıklıkla kullanılan pek çok belgisiz zamir bulunmaktadır. Bu belgisiz zamirler şunlardır;

- Kimi, kimileri, kimse, biri, hepsi, birileri, başkası, başkaları, birkaçı, bazısı, bir takım, herkes, birazı, hepimiz, hepsi, hiçbiri, herhangi biri, her biri gibi kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.

Belgisiz zamirler isim tamlamasında tamlayanı veya tamlananı olarak kullanılabilir. Ayrıca kişi zamirleri ve işaret zamirleri cümle içerisinde ikileme kullanılabilmektedir. Böyle bir durumda cümlede belgisizlik anlamı kazandırdıkları için belgisiz zamir görevi üstlenirler. Buna bir örnek vermek gerekir ise;

Haberin Devamı

- Onun bunun sözlerine inanıp bana kızma. 

 O ve bu işaret zamirleridir. Kişi zamirleri eki alarak cümle içerisinde ikileme şeklinde kullanılmıştır. Böylece bu kelimeler cümle içerisinde belgisiz zamir olarak görev almaktadır.

 Örnek Cümleler İle Belgisiz Zamir Konu Anlatımı

Zamirler kendi aralarında birçok çeşide ayrılmaktadır. Zamir türleri; şahıs zamirleri, dönüşlülük zamiri, işaret zamirleri, Belgisiz zamirler, soru zamirleri, ilgi zamiri ve iyelik zamirleridir. Ayrıca yapıları bakımından zamirler 4 çeşide ayrılmaktadır. Bunlar; basit zamirler, birleşik zamirler, öbekleşmiş zamirler ve ek halindeki zamirlerdir. 

Zamir türlerinden olan belgisiz zamirler birden fazla ismin yerini tutan veya hangi isimlerin yerini tuttuğu belli olmayan zamirlerdir. Bu zamirlerin birçoğu sıfatlara üçüncü şahıs iyelik eki getirilerek yapılmaktadır. Fakat sıfatlar ile ilgisi olmayanlar da bulunur. Pek çok belgisiz zamir olduğundan bu zamirlere birçok örnek de verebiliriz. Belgisiz zamirlere örnekler şunlardır:

- Her biri ayrı özelliklere sahipler.

 Burada kullanılan her biri kelimesi belgisiz zamirdir. Bunun sebebi her biri kelimesi ile kimden bahsedildiği bilinmemektedir. 

Haberin Devamı

- Bazısı da hep ağlamaktadır.

 Burada kullanılan bazısı kelimesi belgisiz zamirdir. Çünkü bazısı kelimesi ile cümle içerisinde kimden bahsedildiği tam ve net olarak bilinmemektedir. 

- Elindekilerin tümünü masaya bırak.

 Tümünü kelimesi belgisiz zamirdir. Tümü derken ne olduğu ve miktarı belli değildir. Bu sebeple belgisiz zamirdir.