EğitimBaşlangıç Meridyeni Nedir Ve Nereden Geçmektedir?

Başlangıç Meridyeni Nedir Ve Nereden Geçmektedir?

07.06.2021 - 01:33 | Son Güncellenme:

Başlangıç meridyeni terimi coğrafya derslerinde sürekli karşımıza çıkan terimlerden biridir. Sınavlarda bu konuya sıkça yer verildiği için öğrencilerin başlangıç meridyeninin ne olduğunu ve nereden geçtiğini iyi bir şekilde öğrenmeleri gerekmektedir. Başlangıç meridyeni nedir ve nereden geçmektedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Başlangıç Meridyeni Nedir Ve Nereden Geçmektedir

 Başlangıç meridyeni, baş meridyen ismi ile de bilinmektedir. Bu konu Coğrafyanın önemli konuları arasında yer almaktadır. Bu nedenle iyi bir şekilde öğrenilmesi oldukça önemlidir. Başlangıç meridyeni ile alakalı olarak öğrenciler çeşitli kaynaklardan araştırmalar yapmaktadır.

Haberin Devamı

 Başlangıç Meridyeni Nedir ve Nereden Geçmektedir?

 Başlangıç Meridyeni, İngiltere'de bulunan Greenwich kasabasından geçen bir meridyendir. Bu oldukça önemli bir bilgidir ve sınavlarda sıklıkla sorulmaktadır. Bu meridyen, baş meridyen ismi ile de bilinmektedir. 0' meridyen olarak isimlendirilmektedir. Bu meridyenin tam karşılığı olan 180'meridyen ile dünyayı tamamen sardığı varsayılmaktadır.

 Baş meridyenin doğusunda bulunan bölge Doğu Yarımküre olarak isimlendirilir. Batı bölgesinde kalan bölge ise batı yarım küre olarak isimlendirilmektedir. Baş meridyen, dünya üzerindeki herhangi bir yerin coğrafi konumunun belirlenmesi için 0 noktası olarak kabul edilen boylama verilen isimdir. 

 Başlangıç meridyenine olan uzaklıklar dikkate alınarak yerel saat sistemi meydana getirilmektedir. Dünya, ekseni etrafında bir tam tur dönüşünü 24 saatlik bir sürede tamamlar. Bu nedenle de 24 saatlik zaman dilimi kullanılmaktadır. 360 adet meridyen yayı bulunmaktadır. Her bir saat diliminden ise 15 tane meridyen geçtiği varsayılır. Tüm ülkeler için standart bir takım meridyenler bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Başlangıç meridyeninin Greenwich'den geçtiği bilinmektedir. Buna göre her ülkenin saat farkları oluşmuştur. Örneğin Türkiye Greenwich'ten 2 saat ileridedir. Ancak Mart ayının son haftası ile Ekim ayının son haftasına kadar olan yaz saati uygulamasında saat farkı 3 olmaktadır. 

 Greenwich kasabası, Londra'nın güneydoğu bölgesinde bulunmaktadır. Boylamların derecelendirilmelerine göre 0 olarak kabul edilmektedir. Burası Birleşik Krallık içerisinde bulunun ikinci büyük gözlem evi olarak bilinmektedir. 51° 28' 44" kuzey enlemleri ile 0° 0' 0" doğu-batı boylamlarında bulunduğu düşünülmektedir. Burası orta ılıman kuşağında bulunur.

 Greenwich başlangıç meridyeninin geçtiği yer olarak bilinir. Bunun sebebi ise meridyenler İngilizler tarafından bulunmuştur. Bu sebeple ilk meridyeninin kendi ülkelerinden geçtiğini varsaymışlardır.