EğitimBaron De Tott Kimdir? Kısaca Hayatı, Islahatları Ve Ölümü

Baron De Tott Kimdir? Kısaca Hayatı, Islahatları Ve Ölümü

01.05.2023 - 14:57 | Son Güncellenme:

Hükümdarlar ve padişahlar her dönemde merak edildiği gibi her ülkeninkiler de merak edilmektedir. Bunlardan biri de Baron de Tott'tur. Adından da belli olan Fransız Baron de Tott hakkında merak edilen tüm detaylar.

Baron De Tott Kimdir Kısaca Hayatı, Islahatları Ve Ölümü

 Macar asıllı olan Baron de Tott, dönemin başarılı subaylarından biridir. Aynı zamanda Osmanlı dönemine de o dönemki reformları ile ciddi katkıları olan subayın hayatı da oldukça merak edilmektedir. Başarılı subay özellikle Osmanlı devletine yaptığı yararlarla adından o dönemde de söz ettirmeyi başarmış, Osmanlı - Rus savaşında da ciddi rol oynamıştır. 

Haberin Devamı

 Baron De Tott Kimdir?

 1733 doğumlu aristokrat bir Fransız subay olan Baron de Tott, Macar kökenlidir. 1754 yılında Teğmen olmayı başardı. 1755 yılında ise Osmanlı elçisi olan amcasının yanına, İstanbul'a geldi. Kırım hakkında bilgi toplamak temel görevi olduğu için Türkçeyi öğrenmek için de çabaladı.

 1767'de Kırım'a konsolos olarak atanmasından sonra, Kırımlı tatarları Ruslara karşı kışkırtmayı amaçladı. Osmanlı Rus savaşında da ciddi etkisi olan Baron de Tott, Çanakkale Boğazını Ruslara karşı savundu. 18. yüzyıl reformlarında adı geçen önemli kişilerden biridir.

 Kısaca Hayatı, Islahatları ve Ölümü

 Başarılı Fransız subay Baron de Tott, görev yaptığı süreler içerisinde oldukça yararlı reformlar yapmıştır. Osmanlı ordusunda ciddi yenilikler yapan ve topçu birliklerinin kurulmasını sağlayan Tott, denizciliğin de adımlarını attı. 1773'de mühendislik eğitimi için merkez kurulmasını sağlayan Tott, ders de vermiştir.

Haberin Devamı

 Kıyı şeritleri boyunca da gezerek yapabileceği yenilikler konusunda tespitlerde bulundu. En büyük etkisi ise Osmanlı - Rus savaşında olan başarısı ve teknik desteği olmuştur. Macar asıllı olan Fransız Baron de Tott, anılarına yer verdiği 4 ciltten oluşan eserlere de sahiptir. Fransız Devrimi sonrası Macaristan'a dönen Tott, burada 1793 yılında hayatını kaybetti.