20.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYSEL BOZAN YILMAZ - Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile üçüncü oturumu Yabancı Dil Testi (YDT) dün gerçekleştirildi. Bu oturumlarla birlikte sınav maratonu da sona erdi. Sonuçlar 20 Temmuz’da açıklanacak, ardından tercih telaşı başlayacak.
Bu yıl YKS’de barajın kaldırılması sınav öncesi adayları bir parça olsun rahatlattı. Çünkü TYT’den 0,5; AYT’den de 0,5 olmak üzere toplam 1 net yapana tercih şansı doğdu. Baraj kaldırıldı, sınav zor olur gibi bir kanı vardı ancak önceki gün düzenlenen TYT, geçmiş yıllara göre kolaydı. Uzmanlar ve adaylardan gelen bilgilere göre AYT de genel olarak zor değildi.
Sorular müfredata uygun, dili anlaşılır ve netti. Bilginin yanı sıra yorum gücünün de ölçüldüğü sınav, düzenli çalışan adayların zorlanmayacağı nitelikteydi. Testlere göre ise Bahçeşehir Koleji, Bilfen Liseleri, Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları ve Uğur Okulları bölüm başkanlarının yorumları şöyle:
BELİRLEYİCİ OLABİLİR
Türk Dili ve Edebiyatı testinde soruların 6’sı anlama ve yorumlama, 18’i edebiyat sorularından oluştu. Divan Edebiyatı soruları eleyici nitelikteydi. Yine zorlayıcı bir paragraf sorusunun dışında yeterli alan bilgisi olan adayların yapabileceği bir sınavdı. Geçen yıldan zor olan test, sınavın belirleyicisi olabilir.
BİLGİ ÖLÇÜLDÜ
Sosyal Bilimler Testi-1’deki Tarih sorularının 3’ü için değerlendirme ve yorum becerisi, 7’si için kavram bilgisi gerekiyordu. Sosyal Bilimler-2’deki Tarih sorularının ise zorluk derecesi yüksekti.
Osmanlı Tarihi ile Millî Mücadele Dönemi’ni kapsayan kazanımlardan gelen sorular bilgi gerektiriyordu. 1939 - Fransa - İngiltere - Türkiye Antlaşması ile ilgili doğrudan bilgi gerektiren soru, adayların en çok zorlandığı soru oldu.
Coğrafya soruları da bilgiyi ve harita okuryazarlığını ölçen, genel olarak orta güçlük düzeyindeydi.
Ulaşımı etkileyen doğal faktörlerle ilgili sorunun çeldiricisi güçlüydü, adayları ikilemde bıraktı. Her iki testte küresel ısınma ve iklim değişikliği sorularına yer verildi.
Felsefe, geçen yılla benzerdi. Sorular, adayların paragrafı okuyarak yapabilecekleri, alan bilgisini ölçmeye yönelikti.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları orta zorluktaydı. 4 soru bilgi gerektiriyordu; diğer 2 soruda ise muhakeme gücü ölçüldü.
DİKKATLİ OKUYAN YAPAR
Geçen yıldan daha kolay olan Matematik soruları orta güçlükteydi. Adayların matematiksel bilgi seviyesi ve bilgiyi kullanarak işlem yapabilme gücü ölçüldü. Soruların bir kısmında konuların birbiriyle ilişkilendirildiği görüldü. Geometri sorularının 4’ü Trigonometri konusundan geldi. Gerçek hayat problemleri ile ilişkilendirilmiş soruların da yer aldığı test, çalışan adayların zorlanmadan yapabileceği nitelikteydi.
İŞLEM GEREKTİRMEDİ
Fizik testinin, çok fazla işlem gerektirmeyen, kazanımların günlük hayatla ilişkilendirildiği, bilginin yanı sıra yorum becerisinin ölçüldüğü sorulardan oluştuğu görüldü. Sınav orta güçlükteydi.
Kimyada soruların ünitelerdeki konulara dağılımlarında geçen yıllara göre farklılık vardı; yaklaşık yarısı işlem becerisi gerektiriyordu. 12. sınıf düzeyindeki 2 soru oldukça belirleyici nitelikteydi; birden çok kazanım hedefi aynı soruda ölçülmekteydi. Geçen yıllara göre bilgiyi yorumlatmayı amaçlayan bir sınav oldu.
Biyoloji, kolay ve orta düzeyde sorulardan oluşuyordu. “Komünite Ekolojisi” konusuna ait sorudaki “avcılık baskısı” ifadesi farklı yorumlarla hatalı cevaba yöneltebilir. “Kan pH değerinin düşmesine bağlı hemoglobinin oksijen doygunluğu” ile ilgili soruda olduğu gibi dikkat isteyen sorular eleyici olabilir.
‘ÜST SIRALARDA YIĞILMALAR OLACAK’
Bir testte zorluk düzeyi açısından çok kolay yüzde 10 (4 soru), kolay yüzde 20 (8 soru), orta yüzde 40 (16 soru), zor yüzde 20 (8 soru ), çok zor yüzde 10 (4 soru) olması gerektiğine dikkat çeken İrday Eğitim Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday, sınavda zor ve çok zor düzeyde 12 soruya neredeyse hiç rastlanmadığını kaydetti. Bu yıl Matematik testinin belirleyicilik özelliğini kaybedeceğini ve bu durumda çalışan adayların verdikleri emeğin karşılığını alamayabileceğini söyleyen İrday, sıralamalarda üstlerde yığılmalar olacağını vurguladı.
ÖSYM, SORULARI ERİŞİME AÇTI
Yaklaşık 2 milyon adayın katıldığı AYT’de adaylara “Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1” testinden 40; Sosyal Bilimler-2’den 40; Matematik’ten 40; Fen Bilimleri’nden 40 soru soruldu; 180 dakika süre verildi. Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça olmak üzere 5 dilde yapılan YDT’de ise adaylara 80 soru yöneltildi; 120 dakika süre tanındı.
YKS kapsamında düzenlenen TYT, AYT ve YDT oturumlarının temel soru ve kitapçıkları ile cevap anahtarları, osym.gov.tr adresinden erişime açıldı.