21.03.2022 - 15:02 | Son Güncellenme:
Özellikle bal arıları yaşamın temel yapılar içerisinde yer alır. Aynı zamanda koloni halinde belli bir düzen içerisinde yaşamlarını sürdürürler. Ana kraliçe arıya uyumları ile beraber, kısa ömürleri içerisinde yüksek oranda bal üretimini sağlar.
Bal Arısı Türleri ve Özellikleri
Birçok farklı özelliğe bağlı olarak değişik bal arısı türleri bulunuyor. Bu türler genel yapı çerçevesinde kendine özgü özellikleri üzerinden öne çıkarlar.
- Sarı bal arıları ilkbaharda çoğalmaya başlamaları ile beraber sonbahara kadar çoğalmaya devam ederler.
- Siyah arı türleri küçük dile sahip oldukları için, bitki nektarından yararlanamazlar ve çok fazla tercih edilmezler.
- Carniola bal arısı ise her türlü iklim koşullarına uyum sağlayan özelliğe sahiptir.
- Kafkas arı türü uysal bir yapıya sahiptir ve yüksek üreme potansiyeli bulunur.
- Kıbrıs bal arısı hırçın ve agresif bir yapıya sahiptir. Özellikle melezleme sonuçları ile vereyim alınamadığı için pek fazla tercih edilmezler.
- Suriye bal arısı düşük verime sahip olduğu için, Kıbrıs bal arısında olduğu gibi pek fazla ilgi görmez.
- Anadolu arısı iklim koşullarına kolayca uyum sağlayan ve ülkenin her köşesinde bulunan arı türleridir.
Bu şekilde daha birçok farklı Arıt üründen bahsetmek mümkün.
Bal Arısı Nasıl Ürer?
Kraliçe arının evlenme uçuşu ile beraber petek gözlerine yumurta bırakması ile başlar. Petek hücresine ilk olarak başını sokar ve bölgeyi kontrol eder. Hemen arkasından kuyruk tarafından hücre içerisine sokar. Bu şekilde devam eden süreç ile beraber bal arısı üremesi gerçekleşir.
Bal Arısı Kaç Gün Yaşar?
Bal arıları koloni içinde ve dışında doğdukları andan itibaren yoğun bir çalışma içerisine girerler. Bu sebepten dolayı en fazla 35 gün kadar yaşama süresine sahiplerdir. Aynı zamanda küçük boyuta sahip minik yapılı canlı türleri içerisinde yer alırlar.
Bal Arısı Nasıl Bal Yapar?
Arılar genel olarak çiçekten nektar toplamak suretiyle bal yaparlar. Bunu yaparken aynı zamanda polenleme işlemini gerçekleştirirler ve çiçeklerin canlı kalmasını sağlarlar. 2 mideye sahip olmaları ile beraber, midelerinden birini kullanmak suretiyle özel bir enzim üzerinden nektarı karıştırırlar. Böylece bu şekildeki karışım ile birlikte bal üretimi sağlanır.