02.03.2021 - 02:04 | Son Güncellenme:
Bakalit, çok çeşitli eşya ve ürün yapımında kullanılan bir plastik türüdür.
Bakalit Nedir, Ne İşe Yarar?
Bakalit, 1909 yılında Belçikalı bir kimyacı tarafından bulunan sentetik bir reçine türüdür. İletken olmayan bakalit sahip olduğu pek çok özellik ve kullanım kolaylığı sebebiyle bulunduktan çok kısa bir süre sonra bütün dünya tarafından benimsenmiş ve hemen farklı alanlarda kullanılmaya başlanmıştır.
Bakalit, formaldehit ve fenolün bazik bir ortamda amonyakla ısıtılmasından elde edilir. Reçineleşirken sıvı veya macun kıvamına gelen bakalit A bakaliti adını alır. Sıvı haldeki bakalite ısı verildiğinde formu katılaşır. Bu hali de B bakaliti olarak adlandırılır. Bakalit toz haline getirildikten sonra elyaf, kağıt ve asbest gibi farklı dolgu maddeleriyle karıştırılıp çeşitli kalıp kanlarına konulabilir. Bu şekilde sertleştirilen bakalit C bakaliti adını alır. Bakalitin farklı halleri farklı alanlarda kullanımını getirmiştir.
Bakalit Nerelerde Kullanılır?
Bakalit elektrik iletmeme ve yalıtkan olma özellikleri sebebiyle pek çok farklı alanda kullanım için uygundur. Ayrıca bakalitin farklı halleri onun istenilen forma girmesine de imkan tanır. Isıya dayanıklı ve yanıcı olmayan bakalit aynı zamanda kimyasal etkilere karşı da dayanıklıdır. Bütün bu özellikleri bakalitin farklı alanlarda kullanımına izin verir. Bakalitin kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Mücevher
Saat
Vakum tüpleri
Ampul duyları ve prizleri
Radyo
Satranç, bilardo, poker, domino, dama benzeri oyuncak yapımı
Bidon ve tencere kulp ve tutacakları
Kamera
Düdük
Düğme
Elektrogitar
Telefon ahizeleri
Büyükada'da, dizi çekimlerinin yapıldığı bir konakta çıkan yangın nedeniyle set çalışanı hayatını kaybetti.