EğitimBağıl Atom Kütlesi Nedir, Nasıl Bulunur? Bağıl Atom Kütlesi Formulü Nedir?

Bağıl Atom Kütlesi Nedir, Nasıl Bulunur? Bağıl Atom Kütlesi Formulü Nedir?

07.09.2022 - 16:59 | Son Güncellenme:

Bağıl atom kütlesinin hesabını yapmak pek çok problem ve soru çözümüne de yardımcı olmaktadır. IUPAC tanımı genel olarak bir kaynakta bulunan elementlerin başka bir ağırlık kütlesi ile 12C'lik oranına eşittir. Bağıl atom her atom başına düşen ayrı bir kütle endeksi şeklinde bilinmektedir. Bağıl atom ile standart kütle göz önünde bulundurularak hesaplama yapılmaktadır. Yoğunluğu düşük olan elementler ise H harfi ile gösterilmektedir. Bağıl atom kütlesi nedir, nasıl bulunur ve bağıl atom kütlesi formülü nedir sizler için derledik.

Bağıl Atom Kütlesi Nedir, Nasıl Bulunur Bağıl Atom Kütlesi Formulü Nedir

Bir atomun kütlesi 12C olarak bilinmektedir. Bu 1/12'lik kısım ile orantılıdır. Bağıl atom da kendi içerisinde bulunduğu kütle hacmine göre şekil değiştirmektedir. Standart bir atom başına 1/12 oran koyulmaktadır. H simgesi yoğunluğu en düşük olan kütle atomları için ifade edilmektedir. Bu şekilde yapılacak hesaplamalarda da kullanılan simgeler takip edilmektedir.

Bağıl Atom Kütlesi Nedir ve Nasıl Bulunur?

Bağıl atom kütlesi genel olarak IUPAC ile tanımlanmaktadır. Elementin bulunduğu ağırlığa göre belirlenmektedir. Elementin bulunduğu yoğunluk genel olarak bağıl atom kütlesi şeklinde ifade edilmektedir. 12C'lik bir oran atom kütlesi başına verilmektedir. Yoğunluğu düşük olan atom kütleleri ise H harfi ile nitelendirilmektedir.

Bağıl Atom Kütlesi Formülü Nedir?

Bağıl atom kütlesi H harfi ile gösterilmektedir. Kütle hesabı ise 1/12 olarak belirlenmektedir. 12C üzerinden 1/12'lik bir oran çıkarılarak bağıl atom hesabı yapılmaktadır.