EğitimBağdat Paktı (Cento) Nedir? Ne Zaman, Nerede Ve Hangi Ülkeler Tarafından İmzalanmıştır?

Bağdat Paktı (Cento) Nedir? Ne Zaman, Nerede Ve Hangi Ülkeler Tarafından İmzalanmıştır?

11.04.2023 - 16:52 | Son Güncellenme:

Bağdat Paktı (Cento) Sovyetler Birliği’nin Ortadoğu’da yayılmasını önlemek amacıyla kurulan örgüttür. Örgütün amacı SSCB’nin Ortadoğu’da yayılmasını önlemek ve Ortadoğu’nun güvenliğini sağlamaktı. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bağdat Paktı (Cento) Nedir Ne Zaman, Nerede Ve Hangi Ülkeler Tarafından İmzalanmıştır

Bağdat Paktı (Centro) Irak ve Türkiye tarafından kurulan bir savunma örgütüydü. Örgütün kurulmasının ardından İran, Birleşik Krallık ve Pakistan’da örgüte katıldı.

Bağdat Paktı (Cento) Nedir?

CENTO İngilizce açılımı ile Central Treaty Organization yani Merkezi Anlaşma Teşkilatı Ortadoğu’yu Sovyetler Birliği’ne karşı koruyan savunma örgütüydü. Bağdat Paktı’nın amacı Ortadoğu’da Sovyetler Birliği nüfuzunu engellemek ve Ortadoğu ile Batı savunmasını birbirine bağlamaktı.

Bağdat Paktı Ne Zaman ve Nerede Kuruldu?

Bağdat Paktı’nın temelleri Amerika Birleşik Devletleri'nde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan John Foster Dulles’ın 1953 yılında Ortadoğu ülkelerine yaptığı gezi ile oluşmuştur. Bağdat Paktı’nın kuruluşunu sağlayan bir diğer olay ise Türkiye ile Pakistan arasında 2 Nisan 1954 yılında imzalanan iş birliği ve dostluk anlaşmasıdır.

Ardından dönemin Irak Başbakanı Nuri Said Paşa, Ekim 1954 yılındaki Ankara ziyareti sırasında Türkiye ile Ortadoğu’da bir güvenlik örgütü kurmayı kararlaştırdıklarını açıkladı. Böylece 24 Şubat 1955 yılında Türkiye ile Irak arasında Bağdat Paktı anlaşması imzalanmış oldu.

Bağdat Paktı Hangi Ülkeler Tarafından İmzalandı?

Bağdat Paktı ilk olarak 24 Şubat 1955 yılında Türkiye ile Irak arasında imzalandı. Anlaşmaya daha sonra katılan ülkeler ise sırasıyla; 4 Nisan 1955’te Birleşik Krallık, 23 Eylül 1955’te Pakistan, 3 Kasım 1955’te İran oldu. Amerika Birleşik Devletleri ise Bağdat Paktı’nda sadece gözlemci olarak yer alıyordu.

Bağdat Paktı’na başta Suriye ve Mısır olmak üzere birçok Arap ülkesi İsrail’e hizmet ettiğini düşündüğü gerekçesiyle tepki gösterdi. Bağdat Paktı Arap ülkelerinin Sovyetler Birliğine sempati ile bakmasına ve ona yaklaşmasına neden oldu. Bağdat Paktı ülkelerin tek tek anlaşmadan çekilmesi sonucu 27 Mayıs 1960 yılında sona erdi.