EğitimAydınlatılmış Onam Nedir, Nasıl Alınır? Aydınlatılmış Onam Kim Alır?

Aydınlatılmış Onam Nedir, Nasıl Alınır? Aydınlatılmış Onam Kim Alır?

07.09.2022 - 16:18 | Son Güncellenme:

Aydınlatılmış onam, hastalara tedavi öncesinde rıza almak adına imzalatılan bir belgedir. Bu belgede hastalığın tanısı, tedavi yöntemi, uygulamayı kimin ve ne zaman yapacağı yer alır. Eğer hastaların hukuki yeterliliği yoksa vasisinden imza alınır. Aydınlatılmış onam nedir ve nasıl alınır sizler için ayrıntıları derledik.

Aydınlatılmış Onam Nedir, Nasıl Alınır Aydınlatılmış Onam Kim Alır

Aydınlatılmış onamda tüm hastalık bilgileri ve tedavi yöntemi yer alır. Hastaların bu belgeyi imzalaması rızasının olduğu anlamına gelir.

Aydınlatılmış Onam Nedir, Nasıl Alınır?

Aydınlatılmış onam, tıbbi müdahale gerçekleşmeden önce hastaların sağlık durumu ile ilgili bilgilerin verilmesi ve karşılaşılacak durumlara karşı rıza alınması şartıdır. Hasta üzerinde gerçekleştirilecek olan tüm tıbbi müdahalelerden önce aydınlatılmış onam yani rıza alınması şarttır. Eğer işlemlerde tıbbi deney ya da denemelerde yazılı onam şartı varsa hastalardan yazılı olarak aydınlatılmış rızalarının alınması gerekir.

Aydınlatılmış onamda hastanın sağlık durumu, tanısı, tedavi türü, tedaviyi kimin ne zaman, nerede ve nasıl gerçekleştireceği yazar. Meydana gelebilecek olası belirsizlikler ve komplikasyonlar da yazar. Tüm bu bilgilerin yer aldığı belgenin hastalara imzalatılması ve rızasının alınması gereklidir.

Aydınlatılmış Onam Kim Alır?

Aydınlatılmış onamda kişilere karar vermeleri için en az 24 saatlik bir süre verilmelidir. Hukuki ehliyete sahip olan tüm hastalardan aydınlatılmış onam alınır. Eğer böyle bir durum yoksa ve hasta aydınlatılmış onam verecek yeterlilikte değilse hukuki temsilcisi yani vasisi tarafından onay alınır. Aydınlatılmış onam hastalara tıbbi tedavilerden önce tüm bilgilerin verildiği bir belgedir. Hastalar bu belgeyi imzaladıklarında tüm süreç ile ilgili bilgi sahibi olurlar ve riskleri de kabul ederler.