EğitimAvrupa Hun Devleti Nedir? Hun İmparatorluğu Kuruluş Tarihi, Kurucusu, Hükümdarları Ve Yıkılış Dönemi

Avrupa Hun Devleti Nedir? Hun İmparatorluğu Kuruluş Tarihi, Kurucusu, Hükümdarları Ve Yıkılış Dönemi

23.03.2022 - 05:03 | Son Güncellenme:

Avrupa'da hükümdarlık süren en önemli Türk devletleri içinde Avrupa Hun İmparatorluğu gelir. Aynı zamanda pek çok önemli hükümdara ve savaşa şahitlik ettiği olan bu büyük imparatorluk, Türk tarihi için de çok önemlidir. Avrupa Hun Devleti nedir tüm detayları ile sizler için derledik.

Avrupa Hun Devleti Nedir Hun İmparatorluğu Kuruluş Tarihi, Kurucusu, Hükümdarları Ve Yıkılış Dönemi

M.S. 375 yılında kurulmuş olan Avrupa Hun İmparatorluğu 454 yılında gerçekleşen yıkılışına kadar çok önemli başarılara da imza attı.

Avrupa Hun Devleti Nedir?

Avrupa Hun İmparatorluğu, Macaristan Bölgesinde kurulmuş ve bölgedeki en önemli Türk devleti olarak bilinir. Kuruluş tarihi ise, M.S. 375 olan bu imparatorluk 454 yılına kadar yaşamını sürdürdü. Özellikle de çok geniş bir bölgeye sahip olarak özellikle de Balkanlarda hüküm süren Avrupa Hun İmparatorluğu, tarihe geçen pek çok önemli hükümdara da sahiptir.

Avrupa Hun İmparatorluğu Kuruluş Tarihi

Özellikle de Balkan seferleri ile birlikte Batı Roma (Galya) seferleri ve İtalya seferi Avrupa Hun İmparatorluğu'nun ismini altın harflerle yazdırdı. Özellikle de Balkan seferleri ile birlikte çok önemli savaşlar da gerçekleştirecek büyük bir başarı elde eden Avrupa Hun İmparatorluğu, bu bölgede kurulan tek Türk devleti olarak ön plana çıkıyor.

Macaristan Bölgesinde kurulan Avrupa Hun İmparatorluğu bölgede bulunan en önemli Türk devletidir. Kuruluş tarihi ise, M.S. 375 olan imparatorluk 454 yılına kadar hayatını sürdürdü. Özellikle de çok geniş bir bölgeye yayılarak Balkanlarda hüküm süren Avrupa Hun İmparatorluğu ise, aynı zamanda tarihe geçen pek çok önemli hükümdara da sahiptir. Özellikle de Balkan seferleri ile birlikte Batı Roma (Galya) ve İtalya seferi seferleri Avrupa Hun İmparatorluğu'nun adını altın harflerle yazdırdı.

Avrupa Hun İmparatorluğu Kurucusu

Avrupa Hun İmparatorluğu'nun kurucusu ise, Ildız’dır. Balamir önderliğinde ise, Batıya doğru emin adımlarla ilerleyen Hunlar, Balamir’in ölümü ile birlikte Ildız liderliğinde ilerleyişini de devam ettirdi. Ildız’ın Balamir'in oğlu ya da torunu olduğu sanılır. Bu doğrultuda Macaristan’a kadar başarılı bir şekilde ilerleyen Hunlar, daha sonra da Macaristan'da Ildız liderliği altında bulunan Avrupa Hun İmparatorluğu'nu da kurdu.

Avrupa Hun Hükümdarları ve Yıkılış Dönemi

Avrupa Hun İmparatorluğu'nun kuruluşundan yıkılışına kadar pek çok farklı tarihlerde çok önemli hükümdarlar liderliğini sürdürdü. Özellikle de bu imparatorların bazıları çok önemli savaşlar ve zaferler ile birlikte İmparatorluğu çok geniş bir bölgeye yaymayı da başardı. Bunlar ise şunlardır;

Haberin Devamı

Balamir (375-395)

Ildız (395-410)

Karaton (410-415)

Muncuk (415-425)

Oktar (425-430)

Rua (430-434)

Bleda (434-445)

Atilla (445-453)

İlek (453-454)