EğitimAurora Ne Demek? Aurora (Kutup Işıkları) Nasıl Oluşur, Nerede Görülür?

Aurora Ne Demek? Aurora (Kutup Işıkları) Nasıl Oluşur, Nerede Görülür?

26.02.2021 - 01:17 | Son Güncellenme:

Kuzeyde ve Güneyde kutba yakın olan bölgelerde doğal ışık gösterilerinin meydana geldiğini duymuşsunuzdur. Bu doğa harikası ışık gösterileri Aurora ya da Kutup Işıkları ismi ile de bilinmektedir. Kuzey Kutbunda meydana gelen ışıklar Aurora Borealis, Güney Kutbunda meydana gelen ışıklar ise Aurora Australis ismi ile bilinir. Aurora ne demek? Aurora (kutup ışıkları) nasıl oluşur, nerede görülür? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Aurora Ne Demek Aurora (Kutup Işıkları) Nasıl Oluşur, Nerede Görülür

Kuzey ve Güneyde oluşan doğa harikası ışıkların oluşum nedenleri aslında aynıdır. Ancak Kuzey bölgesinde oluşan ışıklar insanlar arasında daha popülerdir. Bunun sebebi de Kuzeydeki ışıkları görmek Güney Kutbundakilerden çok daha kolaydır.

Haberin Devamı

 Aurora Ne Demek?

 Aurora, Roma Şafak Tanrıçasına verilen isimdir. Boreas kelimesi ise Yunancada kuzey rüzgarına verilmiş olan isimdir. Bu isim 1621 yılında Pierre Gassendi tarafından verilmiştir. Kutup bölgelerinde görülen bu ışık gösterisi Cree halkı tarafından Ruhların Dansı olarak adlandırılmıştır. Orta Çağ döneminde bu auroraların Tanrının bir işareti olduğu düşünülürdü.

 Aurora (Kutup Işıkları) Nasıl Oluşur, Nerede Görülür?

 Aurora yani kutup ışıklarının oluşumu güneş sayesinde olmaktadır. Güneş, Dünya için bir ısı ve ışık kaynağıdır. Bunun yanında Güneş'ten zararlı ışınlar ve radyasyonlar yayıldığı da bilinmektedir. Güneş'in yaydığı bu zararlı ışınlardan Dünya'daki manyetik alan sayesinde korunmaktayız.

Haberin Devamı

 Güneş yüzeyinde sürekli çeşitli patlamalar meydana gelmektedir. Bu patlamaların sonucunda da uzay boşluğuna pek çok parçacık savrulmaktadır. Güneşteki bu patlamalar Güneş'in taç küre kısmında çeşitli manyetik alan karışımları sebebi ile meydana gelmektedir. Bu nedenle de uzaya büyük kütlelere sahip çeşitli plazmalar fırlamaktadır. Bu şekilde Güneş rüzgarları meydana gelir. Bu şekilde uzayda çok hızlı hareket eden tanecikler oluşur.

 Bu serbest tanecikler Güneş döndüğü için oluşan Güneş rüzgarları ile Dünya'ya doğru savrulmaktadırlar. Bu parçacıkların büyük kısmı Dünya'nın manyetik alanı sayesinde uzaklaştırılır. Ancak bazı parçalar Dünya'nın atmosferine girmeyi başarmaktadır. Böylece atmosferde bulunan gaz molekülleri ile bu parçacıklar arasında bir çarpışma olur. Böylece Kutup ışıkları oluşmaktadır. 

 

Yazarlar