EğitimAsit Yağmurlarına Neden Olan Gazlar Hangileridir? Kısaca Sebepleri Nelerdir?

Asit Yağmurlarına Neden Olan Gazlar Hangileridir? Kısaca Sebepleri Nelerdir?

28.10.2021 - 16:55 | Son Güncellenme:

İnsanların günlük faaliyetlerini kolaylaştırmak için büyük miktarda yakıt günlük olarak yanmaya tabi tutulur. Bu yanma işlemlerinin çoğu, atmosfere büyük miktarlarda nitrojen dioksit ve kükürt dioksit salınımı ile sonuçlanır. Bu da asit yağmurlarına neden olur. Peki, asit yağmuru nedir tüm detayları ile derledik.

Asit Yağmurlarına Neden Olan Gazlar Hangileridir Kısaca Sebepleri Nelerdir

Asit yağmuru, yüksek düzeyde nitrik ve sülfürik asit içeren herhangi bir yağış biçimini tanımlar. Aynı zamanda, Dünya'ya yerleşen kar, sis ve küçük kuru madde parçaları şeklinde de meydana gelebilir.

Haberin Devamı

 

 Asit Yağmurlarına Neden Olan Gazlar Hangileridir? 

 

 Asit yağmurlarından sorumlu ana gazlar kükürt dioksit ve azot oksitlerdir. Asit yağmuru, bu tür suları daha asidik hale getirir, bu da daha fazla göllere ve akarsulara taşınan topraktan daha fazla alüminyum emilmesine neden olur. Asit birikintileri, kireçtaşı bina ve araba gibi fiziksel yapılara zarar vermekte ve ayrıca birçok sağlık sorununa neden olmaktadır.

 

 Kükürt Dioksit

 

 Gaz halindeki kükürt dioksit, atmosferde bulunan hidroksil serbest radikalleri ile moleküller arası bir reaksiyona katıldığında oksidasyona uğrar. Bu kimyasal reaksiyon, bir hidrojen sülfat (HSO 3 formülüne sahip bir kimyasal bileşik ) serbest radikalinin oluşumuyla sonuçlanır.

Haberin Devamı

 

 Atmosferik kükürt dioksitten sülfürik asit oluşumu için alternatif bir kimyasal yol mevcuttur. Bu alternatif yolda, kükürt dioksit gazı başlangıçta atmosferik su buharı tarafından hidrolize tabi tutulur. Hidroliz reaksiyonundan sonra, oluşan ürün bir dizi denge reaksiyonuna girer ve sonunda ürün olarak sülfürik asit elde edilir.

 

Nitrojen Dioksit

 

 Atmosferde aşırı nitrojen dioksit varlığından nitrik asit oluşumu oldukça basittir. Azot dioksit gazı, ürün olarak nitrik asit oluşturmak için atmosferdeki hidroksit serbest radikalleri ile kimyasal reaksiyona girer. Ancak, yıldırım gibi bazı doğa olayları nedeniyle atmosferde de nitrik asit üretilebileceği belirtilebilir. Yıldırım sonucu atmosfere elektrik boşalması, nitrojen ve su oksitlerinden nitrik asit oluşumunu kolaylaştırabilir.

 

 Asit Yağmurlarının Sebepleri Nelerdir?

 

 Asit yağmuru çoğunlukla gaz halindeki kükürt dioksit ve gaz halindeki azot dioksitten kaynaklanır. Bu gazlar, yakıtların yanması sonucu yan ürün olarak üretilir. Atmosferde, kükürt dioksit, bir oksidasyon reaksiyonu yoluyla sülfürik aside dönüştürülür. Azot dioksit, atmosferdeki benzer reaksiyonlar nedeniyle nitrik aside dönüşür. Bu ürünlerin her ikisi de (sülfürik asit ve nitrik asit), yağmur suyu pH'ının düşürülmesinden sorumludur ve bu da asit yağmuru olarak bilinen çevresel kaygıya neden olur.