EğitimAşırı İstihdam Nedir? Aşırı İstihdam Durumu Nasıl Oluşur?

Aşırı İstihdam Nedir? Aşırı İstihdam Durumu Nasıl Oluşur?

06.06.2021 - 02:53 | Son Güncellenme:

Ülke ekonomisi içerisinde mal ve hizmet üretmek için çalışmak adına hazır olan nüfus istihdam olarak isimlendirilmektedir. Bunun dışında, işveren ile çalışan arasında çalışanların iş yerinde yapacağı hizmetler için imzalanan anlaşmaya da istihdam denmektedir. Aşırı istihdam nedir? Aşırı istihdam durumu nasıl oluşur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Aşırı İstihdam Nedir Aşırı İstihdam Durumu Nasıl Oluşur


İşletmeler devamlılık sağlamak için ürün ve hizmet sunmaya devam etmelidir. Bunun için de istihdam edilecek personellerinin olması gerekmektedir. İstihdamın farklı kategorileri vardır. Bunlar tam istihdam, eksik istihdam, aşırı istihdam şeklindedir.

Aşırı İstihdam Nedir?

İstihdam, çalışanların çalıştıkları süre, çalıştıkları günler ve diğer kategoriler olarak ayrılmıştır. İstihdam 3 ana başlık altında sınıflandırılmaktadır. Bunlar;

Haberin Devamı

Tam İstihdam

Eksik İstihdam

Aşırı İstihdam şeklindedir.

Aşırı istihdam; ekonomide üretim faktörleri kullanılsa dahi üretilen mamuller ile hizmetlerin toplam talebi karşılayamaması durumu olarak ifade edilebilmektedir. Bir ekonomide aşırı istihdam olması halinde istihdam hacminin artırılması mümkün değildir. Bu durumda üretim faktörlerinin tamamı en yüksek seviyede kullanılmaktadır.

Aşırı İstihdam Durumu Nasıl Ortaya Çıkar?

Aşırı istihdam durumu sorunlu bir istihdam olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu istihdam çeşidinde ihtiyaç duyulandan daha fazla bir iş gücü vardır.

İşverenin, çalışanına ödemeleri zamanında yapması ve çalışanın çalışmaya devam etmesi durumunda iş ilişkisi durumu devam edecektir. Bu durumda istihdamın şart ve koşullarının büyük bir kısmı işveren elindedir.

İşverenler bireysel çalışanlar için sözleşmelerin koşulunda değişiklikler yapabilirler. Bu değişiklikler; yüksek ücret ya da ek izin günleri gibi konular hakkında olabilmektedir. Bu sözleşmelerde işveren çalışma saatleri, yer, çalışma ortamı gibi konuları belirleyebilmektedir.

Eğer esnek bir çalışma ortamı isteniyorsa müzakerenin çalışanın iş teklifini kabul etmeden önce istihdam yapılması gerekmektedir. İşte çalışma hakkı olan bölgelerde işverenin iş akdini feshetme yetkisi bulunmaktadır. Bunun yanında işçiler de sebepsiz bir şekilde ya da istedikleri herhangi bir sebeple istifa edebilmektedir.

 

KEŞFETYENİ
Sahnede başka gerçek hayatta başka! İsimlerini duyunca şaşıracaksınız
Sahnede başka gerçek hayatta başka! İsimlerini duyunca şaşıracaksınız

Cadde | 23.04.2025 - 08:13

Kimisini Sezen Aksu olarak biliyoruz kimisini Müslüm Gürses, fakat onlar ünlü olduktan sonra isim değiştirdiler. İşte sahne adıyla hafızalarımıza kazınan ünlüler ve asıl isimleri…

Yazarlar