25.07.2022 - 13:45 | Son Güncellenme:
Aort anevrizması eğer küçük çaplıysa belirli aralıklarla takip edilir ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Eğer anevrizma karın bölgesinde 6 santimetrenin, göğüs bölgesinde ise 5,5 santimetrenin üzerine çıkarsa cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekir.
Aort Anevrizması Nedir, Neden Olur?
Aort, insan vücudunda bulunan en büyük atar damardır ve kalbin sol tarafından çıkar. Aort damarı, akciğerde temizlenmiş olan kanın kalpten vücut dokularına doğu pompalandığı yerde olur. Kan dolaşımının merkezinde olur ve yetişkinlerde dakikada 5 litre kan pompalar. Aort anevrizması ise kalbin sol tarafından çıkan atardamarda bölgesel bir genişleme sonucu kesecik oluşması demektir. Genelde 60 yaşın üzerinde ve hipertansiyonu olan kişilerde görülür ve bu genişleme noktalarında aniden yırtılmalar da olabilir.
Buna da aort yırtılması ya da tıbbi olarak aort diseksiyonu denir. Yaşın ilerlemesi ile aort anevrizması riski artar. Damar duvar yapısı yıllar boyunca değişime uğrar ve elastikiyetini kaybederek basınca dayanıklılığını da azaltır. Vakaların %50'sinden daha fazlasında damar sertliği anevrizmanın sebebi olarak görülür.
Aort Anevrizması Nasıl Geçer?
Tedavi anevrizmanın büyüklüğüne göre değişir. Herhangi bir belirti yoksa ve küçük çaplı bir anevrizma mevcutsa bu durumda tedavi uygulanmaz ve anevrizmalar belirli aralıklarla takip edilir. Hipertansiyon hastası olanlarda kan basıncı değerleri ise tedavi sayesinde normal sınırlarda tutulur. Karın bölgesinde 6, göğüs bölgesinde de 5,5 santimetrenin üzerinde olan anevrizmaların cerrahi yolla tedavi edilmesi gerekebilir. Genişlemiş olan damar bölgesi ameliyat ile çıkarılır ve yerine de stent yerleştirilerek tedavi tamamlanır.