21.05.2021 - 14:48 | Son Güncellenme:
Edebiyatta seçme parçalar bulundurulan eserler yer almaktadır. Bu anlamda antoloji karşımıza çıkmaktadır. En eski edebiyatta bile antoloji örneklerine rastlamak mümkündür.
Antoloji Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Antoloji şiir veya düzyazı parçalarından seçilerek oluşturulan kitaplara denilmektedir. Genellikle aynı tür eserlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan antoloji belli dönemlerde ortaya konulmuş değişik türlerdeki seçme eserlerden de oluşabilmektedir. Belli bir ulusun edebiyatından ya da dünya edebiyatından seçilmiş parçalarla da antoloji oluşturulabilmektedir.
Antoloji yapılmasının amacı her çeşit okuyucuya seslenebilecek örnekleri bir araya getirmektir. Bu eserlerin seçilmesi seçmeyi yapanın beğenisi ön planda tutularak yapılmıştır. Fakat geniş zaman dilimlerini kapsayan antolojilerde o çağda sevilmiş ve daha sonraki dönemlerde beğenisini sürdürmüş edebiyat ile uğraşanların değerlendirilmesinden geçmiş olan eserlere yer verilir.
Antolojilerin en büyük özellikleri edebiyat tarihi olma görevlerini yüklenmeleridir. Özellikle ülkemizde Tanzimat döneminden sonra yazılar pek çok eser antoloji özelliği taşımaktadır. Antolojilerin diğer bir özelliği ise kamu ölçüsünü ve hazırlayanın beğenisini yansıtmasıdır. Bu sayede okura daha kısa ve özlü bilgiler ve örnekler sunabilir.
Antoloji Örnekleri Nelerdir?
Türk Edebiyatında pek çok antoloji örneğine rastlamak mümkündür. Antoloji örnekleri şunlardır:
- Mehmet Fuat Köprülü: Divan Edebiyatı Antolojisi
- Asım Bezirci: Dünden Bugüne Türk Şiiri
- Rauf Mutluay: Tanzimattan Günümüze Kadar Şiir
- Abdülbaki Gölpınarlı: Türk Tasavvuf Şiir Antolojisi
- Ataol Behramoğlu: Son Yüzyıl Büyük Türk Şiir Antolojisi
- Mehmet Fuat: Çağdaş Türk Şiir Antolojisi