EğitimAnlatım Bozukluğu Nedir? Anlatım Bozukluğu İle İlgili Örnekler Nelerdir?

Anlatım Bozukluğu Nedir? Anlatım Bozukluğu İle İlgili Örnekler Nelerdir?

03.06.2021 - 01:57 | Son Güncellenme:

Anlatım bozuklukları, öğrencilere öğretilen konulardan biridir. Anlatım bozukluğu hakkında bilgi toplamak isteyenler, detaylı araştırmalar yaparak bilgi sahibi olmak isteyebiliyor. Anlatım bozukluğunun ne anlama geldiği kişiler tarafından örneklerle öğrenilmek isteniyor. Anlatım bozukluğu nedir? Anlatım bozukluğu ile ilgili örnekler nelerdir? Anlatım bozukluğu hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Anlatım Bozukluğu Nedir Anlatım Bozukluğu İle İlgili Örnekler Nelerdir

Anlatım bozuklukları, cümle yapısıyla alakalı bir durumdur. Anlamsal ve yapısal olmak üzere iki çeşidi vardır. Dil bilgisi kurallarına uygun cümle kurulmaması, anlatım bozukluklarını meydana getirir.

Anlatım Bozukluğu Nedir?

Anlatım bozuklukları, anlamsal ve yapısal olarak ikiye ayrılıyor. Anlamsal olarak bilinen bozukluklar, gereksiz ve anlamları çelişen sözcük türlerinin kullanılmasıyla oluşuyor. Sözcüklerin doğru yerde kullanılmaması ve farklı anlamların ifade edilerek kullanılması, anlamsal bozukluklara yol açacaktır. Anlamların belirsizliği ve mantık sırlamasının yanlış yapılması, bozukluğa neden olan durumlardan biridir. Herhangi bir sözcüğün cümleden çıkarılması, anlamı bozabilir. Eğer anlam bozulmuyorsa, sözcükler fazlalık veya gereksiz olarak kabul edilir.

Eş anlamı sözcük tercih edilmesi veya aynı anlama sahip kelimelerin kullanılması, bozukluğun oluşmasına neden olan durumlardır. Anlamlar bakımından zıt ifadeler oluşturan kelimeler, cümle yapısını değiştirerek bozukluğa ve çelişkiye neden olacaktır.

Yapısal bozukluklar, özne ve yüklemin yerlerinde kullanılmaması sebebiyle meydana gelir. Kelimelere eklenen eklerin yanlış kullanımı veya yüklem eksikliğinin olması, yapısal bozuklukları oluşturur. Özne ve yüklem, cümle içerisinde uyumlu olmalıdır. Eğer uyum bulunmuyorsa, anlatım bozukluğu oluşacaktır.

Anlatım Bozukluğu İle İlgili Örnekler Nelerdir?

Anlatım bozukluğu geniş kapsamlı olarak örneklerle ifade edilebilir. Cümle içerisinde yapılan anlam bozuklukları kişiler tarafından öğrenilmek isteniyor. Anlatım bozukluğu yapılan cümleler, kişilerin ilgi gösterdiği bir konudur. Anlatım bozukluğu cümlenin kolay anlaşılmasını engelleyecektir. Anlatım bozukluğuna örnek olarak şu cümleleri sıralayabiliriz;

Haberin Devamı

Kesinlikle Ahmet'te sevgilisiyle beraber maça gitmiş olabilir. ( Anlamca bozukluk)

Yeni eve girmiştim ki, evde ekmek olmadığını fark ettim. (Kelimelerin yanlış yerde kullanımı)