23.10.2021 - 14:58 | Son Güncellenme:
Ampütasyon hekim terimi olarak ''iyileşmesi olanaksız görülen bir organı kesip atma'' şeklinde tanımlanmaktadır. Ampütasyon tedavi yöntemi organda meydana gelen hasara göre uygulanmaktadır.
Ampütasyon Nedir?
Ampütasyon, ekstremitenin yani kolun veya bacağın yerinden uzaklaştırılması işlemine denir. Bir başka deyişle iyileşmesi mümkün görünmeyen organı bedenden ayırma işlemine ampütasyon denmektedir.
Ampütasyon Hangi Durumlarda Yapılır?
Ampütasyon yöntemi kolda veya bacakta oluşan tümörün cerrahi müdahalelerle tek parçası kalmayacak şekilde ameliyat edilmesi pek mümkün olmayabilmektedir.
Bacağın veya kolun içerisinde kalan tümör parçası eğer yeniden nüksedecek ve hastanın hayati fonksiyonlarını etkileyecek bir durumdaysa ampütasyon tedavisi hekimlerce önerilmektedir.
Bu hastalık nüksettiği zaman hastaya uzman hekimlerce kol veya bacağı koruyacak metotların tümü sonuna kadar uygulanmaktadır. Hastanın hayatını riske atmamak için son çare olarak ampütasyon yöntemi uygulanmaktadır.
Sonuç olarak bu tedavi yönteminden sonra hasta kol veya bacağını kaybedeceği için psikolojik olarak da kişiye destek verilmesi önem arz etmektedir.