03.06.2021 - 04:53 | Son Güncellenme:
Amensalismo veya antagonizm, birinin etkilenmeden, öbürünün büyümesini ve bununla beraber hayatta kalabilmesini engellediği türler arasındaki bir etkileşimdir.
Amensalizm Nedir?
Amensalizm kısa bir şekilde ifade edilirse, türlerden birinin zarar görmüş olması, ancak ikinci türün bu durumdan hiç etkilenmemesini ifade eder.
Amensalizm Örnekleri Nelerdir?
Antibiyotik yapan organizmalar ile antibiyotiklerin inhibe etmiş olduğu organizmalar arasındaki oluşan ilişki amensalizm için iyi bir örnek olmaktadır. Penicillium adı verilen küfün oluşturmuş olduğu penisilin, çeşitli mikropların üremesine engel olur. Küf, üretmiş olduğu antibiyotik sayesinde besin açısından kendine rakip olan bakterileri ayıklayarak daha çok besin elde etmiş olur.
Türler arasındaki ilişkilerden amensalizmde, taraflardan biri öbürünün gelişimini önler. En çok kullanılan örnek ise de ceviz ağacının dibinde neredeyse hiçbir bitkinin yetişememesidir. Ceviz ağacının meyvelerinde ve yapraklarında üretilip yağmur ile toprağa süzülmüş bir madde olan juglon, öbür bitki türlerinin gelişmesini engellemektedir.
Amensalizm Temel Özelliği Nedir?
Amensalizm, iki ayrı tür arasındaki bir etkileşim sonucu ortaya çıkan bir oluşumdur ve etkileşimde bulunmuş olan bireyler oldukça farklı boyutlara ya da güç düzeylerine sahip olduklarından dolayı, bir tür "asimetrik" simbiyoz olarak nitelendirilir.
Amensalizm İçerisinde Böcek ve Keçi Örneği
Bazı amensalizm örnekleri mevcuttur. Bu örnekler arasında Timarcha böceği ve dağ keçisi ya da İber dağ keçisi bulunur. Bu iki farklı yapıya sahip olan canlı, aynı türde olan çalılar ile beslenirler. Böcekleri ve çalı keçileri deneysel bir biçimde ayrıldıklarında, böcek sayısı büyük oranda artar ve bu oran yaklaşık 4 kattır. Hâlbuki keçilerin ve kiçalı böceklerinin ayrıldığı süreçte, alanları ziyaret eden keçilerin sayısı artış göstermez.