24.03.2021 - 16:26 | Son Güncellenme:
Alışılmış bağdaştırma gerçekte de olabilme imkanı bulunan ve olası ifadelerden oluşan kelimelerden oluşmaktadır. Alışılmamış bağdaştırma söz konusu olduğunda ise durum tam tersi bir hal almaktadır. Mantık kurallarına aykırı olan kelimeler ve gerçekte olma imkanı olmayan ifadeler ise alışılmamış bağdaştırma olarak ifade edilmektedir.
Alışılmamış Bağdaştırma Nedir, Nasıl Yapılır?
Alışılmamış bağdaştırma Türkçe de kullanımı yaygın olmayan ifadeler olarak bilinir. Sanatlı bir dil ile kullanılmakta olan alışılmamış bağdaştırmada genel olarak kelimeler arasında sanatlı ve imkansız bir ilişki bulunur. Mantığa uygun olmayan ve üzerinde herkesin aynı şeyi düşünmesine imkan olmayan kelime grupları alışılmamış bağdaştırma olarak ifade edilmektedir.
Alışılmamış bağdaştırma, genel olarak şiirsel anlatımlarda tercih edilmekte olan bir kullanım şeklidir.
Alışılmamış Bağdaştırma Örnekleri Nelerdir?
Alışılmamış bağdaştırma günlük konuşma dili içerisinde fazla yaygın bir şekilde kullanılmasa bile özellikle sanatsal ve şiirsel yazılarda bulunmaktadır. Özellikle de İkinci Yeni şairleri alışılmamış bağdaştırma örneklerine şiirlerinde oldukça fazla yer vermektedir.
Alışılmamış bağdaştırmaya verilebilecek örnekler; çekingen sokak, taze binalar, korku mevsimi, acı çığlık, ince düşünce, kırık kağıt, körpe sandal, dilsiz insan, bulunan fırsatlar, çalı demetleri, ömür defteri, beyaz düşler olarak sıralanabilir. Bütün kelimelerin teker teker dilimizde bir anlamı bulunmasına rağmen, bir araya geldiklerinde aslında olmayan yani soyut bir anlam ortaya çıkaran kelime grupları olarak ifade edilir.