13.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
OZAN ÖMER KADÜKER - Yarışmaya önümüzdeki yıl yeni şehirlerin de eklenmesiyle toplam 14 ilden gençler katılacak. Yetenekli gençlerin mühendislik ve yazılım alanlarında gelişimlerini destekleyerek profesyonel hayata hazırlamayı amaçlayan yarışma, Ağrı’yı teknolojide buluşma noktası yapmayı da hedefliyor.
SUNNY Elektronik ve Hayrettin Atmaca Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca yarışma hakkında şu bilgileri verdi:
■ Teknoloji yarışması yapalım ve buluşma noktası ağrı olsun amacıyla hayata geçirdik. Çünkü normalde hep Ağrı’dan gidilir. Biz bu yarışmayla Ağrı’ya gelinsin istedik. Ağrıyı buluşma noktası yaptık.
■ Diğer robot yarışmalarından farklı olarak, çocuklara gerçek hayatta bir mesleğe başladıkları zaman kullanacakları donanım, işlemci ve yazılımlarla işlem yaptırıyoruz. Tüm donanım ve malzemeleri biz veriyoruz. O yüzden çocuklar eşit şartlarda yarışıyor.
■ Tüm malzeme desteğini sağlıyoruz, dolayısıyla daha iyi donanım alıp bir takımın avantaj sağlaması mümkün değil. Herkes eşit şartlarda, aynı malzemelerle yarışıyor. Ayrıca teknik destek de sunuyoruz; danışman öğretmenlerimizin sormak istediği sorularda mühendislerimiz yardıma hazır.
■ Eğitimlerimiz, teknik desteğimiz var. 6 ay boyunca aktif bir süreç var. Yarışmayla çocuklar yetkinliklerinin farkına varıyor. Ayrıca farklı bir gündemleri oluyor. Arkadaşlarıyla da sosyalleşiyorlar.
■ Amacımız yarışmayı tüm Türkiye’ye yaymak. Yavaş yavaş büyüyor. İlk yıl 70, sonra 130 okuldu. Şimdi ise sadece ön elemeye 500’ün üzerinde okul katıldı.
14 il katılacak
Yarışmanın 2025 hazırlıkları da devam ediyor. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek yarışmaya Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van olmak üzere tam 14 ilden öğrenciler başvurabilecek. Yarışmada okullarda kurulacak ekiplerde bir kız öğrenci bulunması şartı var. Seçici kurul tarafından değerlendirildikten sonra ise 20 proje finale yükselecek.