24.05.2021 - 01:06 | Son Güncellenme:
Agnostik filozoflardan bazıları ve en önemli eserleri şu şekilde sıralanabilir:
1- Jean Paul Sartre - Bulantı 2- Aldoux Huxley - Ses Sese Karşı
3- Albert Camus - Sisifos Söylencesi
4- Herbert Spencer - Zihin, Ahlak ve Beden Eğitimi
5- Bertrand Russell - Aylaklığa Övgü
Agnostisizm Nedir?
Agnostisizm, temelde ''varlık'' hakkında mutlak bir bilgiye erişmenin imkansız olmadığını savunan felsefi bir disiplindir. Bu akım daha sonra sadece Tanrı ve diğer metafizik varlıklar için kullanılmıştır. Agnostik filozoflara göre Tanrı'nın var olma ihtimali de olmama ihtimali de eşittir.
İnsanın hem duyuları hem de zihni sınırlı bir algıya sahip olduğu için Tanrı'nın varlığı hakkında net bir sonuca ulaşmak mümkün değildir. Septisizm ile benzer özellikler taşıyan agnostisizm felsefesine göre, hem somut hem de fizik ötesi varlıkların gerçekliğinden şüphe edilmelidir.
Agnostisizm TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?
TDK'ya göre agnostisizm kelimesinin sözlük anlamı bilinemezciliktir. 19. yüzyılda ortaya çıkan agnostisizme göre gözlem ve deneye dayalı olmayan tüm varlıklar insan aklının sınırlarının ötesindedir. Bu nedenle var olup olmadıkları hiçbir zaman bilinemez.
Agnostik Kime Denir?
Tanrı, melek ve ahiret gibi metafiziğin konusunu oluşturan varlıkların, gerçekte var olup olmadıklarının asla bilinemeyeceğini savunan filozoflara agnostik denir. Agnostikler, ateist ve materyalistlerden farklı olarak Tanrı'nın varlığını reddetmez. Sadece bunun bilinemeyeceğini savunurlar.