16.06.2021 - 01:59 | Son Güncellenme:
Kilogram, bin grama denk gelen bir ağırlık ölçüsü birimini oluşturur. Kilogramın kısaltması ise kg harfi ile gösterilir. Günümüzde en sık kullanılan ağırlık ölçü birimi kilogramdır.
Ağırlık Nedir?
Ağırlık, bir cismin ya da nesnenin yerçekimiyle ve atmosfer basıncının etkisi ile konulmuş olduğu yere uyguladığı basınçtır veya asılmış olduğu bir noktaya uygulamakta olduğu çekim kuvvetidir. Ağırlık yerçekimine ve bununla birlikte cismin bulunduğu alana bağlı biçimde değişiklik gösterir.
Örnek olarak bir cismin su içerisindeki ağırlığı ile birlikte kara üzerindeki ağırlığı aynı şekilde ölçülemeyecektir. Cismin ağırlığı ise yükseğe doğru çıkıldıkça veya ekvatora doğru gittikçe azalır. Kutuplara doğru yakınlaştıkça artış gösterir. Aynı nedenlerden dolayı cismin Ay üzerindeki veya herhangi bir başka gezegen içerisindeki ağırlığı ile birlikte Dünya üzerindeki ağırlığı birbirine eşit olmayacaktır.
Ağırlık Ölçü Birimleri Nelerden Oluşur?
Çok sayıda ağırlık ölçü birimi bulunur. Bu ağırlık ölçü birimlerinin hepsinin niteliği ve ölçtükleri cisimlerin özellikleri birbirinden farklıdır. Bu sebepten dolayı ağırlık ölçü birimlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Kilogram
Picogram
Nanogram
Ton
Mikrogram
Miligram
Centigram
Decigram
Dectogram
Dekagram
Exagram
Femtogram
Megagram
Teragram
Ounce
Atomik ağırlık
petagram
gigagram
Karat
Quintal
Pound
Bunların haricinde çeşitli gereksinimlere göre belirlenmiş olan bir başka ağırlık ölçü birimleri de mevcuttur. Bununla birlikte çoğu ülke ve bölgelerde de evrensel nitelikte olmayan çok sayıda ağırlık birimleri kullanılır.