EğitimAdaylara son gün önerileri

Adaylara son gün önerileri

16.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sınava saatler kaldı, artık ders çalışmayı bırakın. Bugünü keyifli aktivitelerle geçirin, mideyi bozabilecek yemeklerden, ağır sporlardan kaçının. Akşamdan tüm evraklarınızı hazırlayın.

Adaylara son gün önerileri

Aysel Bozan Yılmaz - Üniversite hayali kuran yaklaşık 3.5 milyon aday, yarın ve pazar günü gerçek-leştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) yarışacak. 3 oturum halinde düzenlenecek sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) yarın saat 10.15’te başlayacak; adaylara Türkçe’de 40, Sosyal Bilimler’de 20, Temel Matematik’te 40, Fen Bilimleri’nde de 20 olmak üzere toplam 120 soru sorulacak, 165 dakika cevaplama süresi verilecek.

Haberin Devamı

Pazar günü saat 10.15’te başlayacak ikinci oturum Alan Yeterlilik Testleri’nde (AYT) ise Türk Dili ve Edebiyatı/Sosyal Bilimler-1 testinde 40, Sosyal Bilimler-2’de 40, Matematikte 40, Fen Bilimleri’nde 40 olmak üzere toplam 160 soru sorulacak ve 180 dakika süre tanınacak. Aynı gün saat 15.15’te başlayacak Yabancı Dil Testi (YDT) ise Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden yapılacak. 80 sorunun yer alacağı sınav, 120 dakika sürecek.

Bugünü sakin geçirin

Sınava artık saatler var. Uzmanlar son gün ders çalışmayı önermiyor; öte yandan aday kendini eğer iyi hissedecekse bugün de ders çalışılabileceğini söylüyorlar. Ancak artık yeni konular öğrenmek yerine test çözmenin, yanlış yapılan sorularla ilgili konuların üzerinden geçmenin en yararlısı olacaktır.

Haberin Devamı

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Şehriban Özabacı, bugün huzurlu, keyifli aktivitelerin, hafif tempoda yürüyüş ve egzersiz yapmanın rahatlatıcı olacağını kaydediyor. Sınavdan önce, nefesi düzenlemenin motivasyonu ve performansı destekleyeceğini söyleyen Özabacı, adaylara şu tavsiyelerde bulunuyor: “10-15 saniye arkasına rahatça yaslanarak burnundan derince nefes alıp ve aldığı nefesi bir miktar içinde tutarak ağzından yavaşça verdiği nefes çalışmaları onları büyük ölçüde rahatlatacaktır. Hatta sınavda morali bozulduğunda, konsantrasyonu dağıldığında ve yorgunluk hissettiğinde nefes egzersizlerini yapmaya devam etmeli. Bu sınav geleceğiniz için önemli bir sınav ancak telafi edilemez değil. Lütfen bunu kendinize hatırlatın.”

Ağır aktivitelerden kaçının

Adayların bugünü, sakin, keyifli ve sınava girmelerini tehlikeye atacak her türlü durumdan uzak durarak geçirmelerinde yarar var. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Duygu Kotan Türkden’in önerileri ise şöyle:

Kendinizi fiziksel anlamda zorlayacak aktivitelerden uzak durun. Güneşten olumsuz etkilenmemek için uzun süren yürüyüşler yapmaktan kaçının.

Ailenizle, arkadaşlarınızla bir araya gelebilirsiniz. Ancak onlarla sınavla ilgili konuşmayın.

Haberin Devamı

İlk defa tüketeceğiniz yiyeceklerden; sağlığınızı olumsuz etkileyecek, aşırı yağlı ürünlerden uzak durun; aşırı besin tüketimi yapmayın.

Sınava giriş belgenizi ve kimlik kartınızı bugünden hazırlayın.

Son zamanlarda yatmak için belirlediğiniz saati tercih edin. Çok erken ya da çok geç saatte yatmayın.

Geç kalmayın

Sınav sabahı erken uyanın. Ilık-soğuk arası suyla duş alıp güne başlarsanız günün devamında daha zinde olursunuz.

Hafif bir kahvaltı tercih edin, çok fazla yemeyin.

Bol su tüketiminden kaçının. Susama hissi olduğunda su için. Çünkü sınavdan önce çok su içerseniz sınav anında lavabo ihtiyacı duyarsınız. Verilen süre içerisinde son kez lavabo ihtiyacınızı karşılayın.

En çok yapılan hatalara dikkat!

YKS’de 4 yanlış cevap, 1 doğruyu götürecek. O nedenle adayların hata yapmamak için sınavda şu detaylara dikkat etmelerinde yarar var:

Sorulara takılıp kalmayın. Turlama tekniğini kullanın. Yani çözemediğiniz sorunun yanına bir işaret koyun. Diğer soruları bitirdikten sonra bu sorulara dönün.

Haberin Devamı

Deneme sınavları çözerken izlediğiniz taktiği değiştirmeyin.

Sorularda bütün seçenekleri okumadan cevabı işaretlemeyin.

Soru köklerindeki “değildir, yanlıştır” gibi ifadelere dikkat edin.

Sorulara, “Bu kadar kolay olabilir mi, bir gariplik var” ya da “Çok zor, yapamam” diyerek önyargılı yaklaşmayın. Paragraf sorularında önce soru kökünü okuyun. Böylece paragrafı okurken nereye dikkat edeceğinizi bilirsiniz.

Cevapları optik forma soruları çözdükçe işaretleyin. Topluca işaretleme yapmayın. Çünkü kaydırma yapma, yanlış işaretleme ihtimaliniz çok yüksek. Süreyi iyi değerlendirin.

Sınavda yasak

Sınav günü, Sınava Giriş Belgesi, TC. Kimlik Kartı veya süresi geçerli pasaportun adayların yanlarında olması gerekiyor. Sınav binalarına hiçbir eşya alınmayacak. Kalem, silgi, kalemtıraş ÖSYM tarafından sağlanacak. Sadece şeffaf pet şişede su getirilebilecek.

YARIN: Başarı sırası koşulu hangi bölümlerde var? Kimlere ek kontenjan hakkı tanındı?