16.06.2021 - 00:11 | Son Güncellenme:
Yaşadığımız yerlere kadar neredeyse her hareketi abiyotik faktörler belirler. Bazı canlılar çok yağış alan bölgelerde rahatça yaşayabiliyorken bazı canlılar ise, kurak ve güneşli yerlerde yaşamını sürdürebiliyor.
Abiyotik Faktör Nedir?
Abiyotik faktörler, bir organizmanın ya da nüfusun bakım, büyüme ve üreme için ihtiyaç duyduğu canlı olmayan bileşenlerine verilen isimdir. Abiyotik faktörlere örnek olarak ise, su, güneş ışığı, gelgitler, pH, sıcaklık, mineraller, volkanik patlamalar ve fırtınalar gibi çeşitli olaylar yer alır. Abiyotik bir faktör, diğer abiyotik faktörleri de önemli ölçüde etkiler. Örnek verecek olursak, azalan güneş ışığı sıcaklığı önemli ölçüde azaltabilir bu da rüzgarı ve nemi etkiler.
Kısaca Abiyotik Faktörler Nelerdir?
Abiyotik faktörler sırasıyla şunlardır;
Sıcaklık: Canlıların bir bölgede yaşayabilmesi için en önemli faktörlerden birisi de sıcaklıktır. Sıcaklık, bir canlının gelişebilmesi, büyüyebilmesi ve yaşamlarını devam ettirebilmeleri için çok önemlidir. Sıcaklık, canlı vücudunda enzimlere direkt olarak etki eder. Bu nedenle de büyük önem teşkil eder. Canlılar bakımından biyokimyasal tepkimeleri doğrudan etkilediği için canlının yaşamını sürdürmesi için sıcaklık faktörünün uygun olması gerekir.
Işık: Işık, canlı yaşamının olmazsa olmazları arasında yer alır. Çevreyi görüntülememiz ve yaşamımızı devam ettirmemiz için bize çok fayda sağlar. En büyük ışık kaynağımız ise, güneştir.
İklim: İklim diğer faktörlere bağlı olarak da gelişir. İklim değişikliğinde ve iklimin ortaya çıkmasında ışık, ısı ve yağış gibi çevresel faktörler önemli ölçüde rol oynar.
Toprak: Toprak hemen hemen her canlının yaşama alanıdır.