12.04.2023 - 16:12 | Son Güncellenme:
Şehzade, hanedanın son veliahtı ve halifesi olarak Osmanlı'nın aydınlanması ve modernleşmesinin en büyük simgelerindendir.
Abdülmecid Efendi Kimdir?
Osmanlı döneminin halifesi ve o dönemin büyük bir ressamı olan Abdülmecid Efendi, 1868 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Babası Sultan Abdülaziz Efendi 1876 yılında vefat ettikten sonra yıldız sarayındaki mektepte kardeşleri ile birlikte eğitim almıştır.
Kısaca Hayatı ve Eserleri
İstanbul'da zekası ve yeteneği ile bir yaşam sürdürmüştür. Avrupa sanatına ve edebiyat ile oldukça yakından ilgilenirdi. Kurtuluş savaşından sonra, saltanatın kaldırılması ile aynı yıl, altıncı Mehmed Vahideddin'in İstanbul'dan ayrılması sebebi ile TBMM bakanlar kuruluna halife olarak seçilmiştir.
Aldığı resim eğiti ile ilgili farklı bilgilen sunulmaktadır. Asıl ressamlık eğitimini, uzun yıllar boyunca bir ressam asker tarafından almıştır. Gençlik dönemlerinde nefise mektebinde yağlı boya eğitimi, ikinci Abdülhamid döneminde ise sarayın ressamı olan Zonaro'dan resim dersleri almıştır. Simgesel bir anlamına sahip olan Abdülmecid Efendi, doğa kültürünü inceleyen ve bunları eserlerine döken bir ressamdı.
Abdülmecid Efendi sağlık problemleri nedeni ile 19 Haziran 1939 tarihinde Paris şehrine taşındı. Burada kütüphane, müze ve konserlerde bulunmuştur. Her cuma günü Paris Camii de Müslümanlar ile irtibatta olurmuş. Abdülmecid efendi 23 ağustos 1944 yılında Paris'teki evinde kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yummuştur. Cenazesi Medine de Mescid-i Nebevi de cenaze namazı kılınarak, Cennet-ül Baki mezarlığına defnedilmiştir.
Eserleri
Otoportre ya da Sarayda Beethoven,
Necip Asım portresi,
Avluda Kadınlar,
Atlar,
Yolcu Gemisi,
Çamlıca portresi,
Zeybekler,
Osman Paşa portresi,
Kız Kulesi,
Eserleri halen sergilenmektedir. Yurt içi ve yurt dışında, Abdülmecid efendinin eserlerine yoğun ilgi duyulmaktadır.