07.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ
MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Koronavirüs önlemleri kapsamında 17 günlük tam kapanmada bir haftayı uzaktan eğitimde geçiren öğrenciler için Ramazan Bayramı’nı da kapsayan 9 günlük tatil başlıyor. Online dersler sırasında uzun süre ekran karşısında kalan, arkadaşları ve öğretmenleriyle yüz yüze iletişim kuramayan öğrenciler çok sıkıldı. Normalde eğlenceli aktiviteler, arkadaşlarla oyun, akraba ziyaretleri anlamına gelen tatil algısı pandemide değişti. Artık öğrencileri evden çıkamayacakları bir tatil bekliyor. Peki, bu süreç en verimli şekilde nasıl değerlendirilmeli? Bu soruyu Kültür Koleji İlkokulu Psikolojik Danışman Simge Gündoğan’a yönelttik.
‘Odaklanma sorunu arttı’
Çocukların sosyalleşme, hareket etme ihtiyaçlarını mecburen ertelediklerini kaydeden Gündoğan, “Pandeminin birçok dezavantajı bulunsa da erken çocukluk ve ilkokul çağı çocuklarının uyum sağlama gücü muazzam. Dolayısıyla farklı ya da zorlu koşullara bir yandan uyum sağlarken bir yandan da sahip oldukları gücü evde de olsalar enerjiye, harekete ve kendilerine iyi gelebilecek şeylere çevirebilirler” diyor.
Online eğitimde sürekli ekran karşısında olmanın, arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle yüz yüze bir etkileşime girememenin öğrencileri üzdüğünü belirten Gündoğan, başlarda merakla öğrenmeye çalışan çocukların bu zamana gelindiğinde dikkatlerini odaklamakta daha zorlandıklarını söylüyor. Tatil kavramının da korona süreciyle değiştiğini ifade eden Gündoğan, “Tatil çocuklar için dışarı çıkabildikleri, ailesi ya da arkadaşlarıyla birlikte gitmek istedikleri yerlerde zaman geçirebildikleri, farklı yerler gördükleri, akraba ziyaretleri yapabildikleri bir zaman dilimiydi. Şimdiki tatil algısı ise bambaşka. Tatilin çocukların hem rahatladıkları hem de öğrendikleri bilgileri kendilerini çok fazla zorlamadan pekiştirdikleri bir dönem olması önemli” diye konuşuyor.
‘BİRLİKTE YEMEK YAPIN’
Pandemide, çocukların psikolojik ve fiziksel açıdan olumsuz etkilendiğini belirten Simge Gündoğan, tırnak yeme, alt ıslatma, tik, depresyon gibi rahatsızlıkların görüldüğüne dikkat çekiyor. Çocukların rahatlamaya ihtiyacı olduğunu kaydeden Gündoğan, ailelere şunları öneriyor:
- Çocuk, aile üyelerinin yaşadığı duyguları ifade ettiğini gördükçe kendi duygularını anlamlandırır ve ifade eder. Ne hissettiğiniz hakkında ailece konuşabilirsiniz.
- Korona süreci bittiğinde bireysel ya da ailece neler yapmayı hayal ediyorsunuz? Bunları konuşabilir ve notlar alabilirsiniz.
- Nefes egzersizleri ve meditasyon çalışmaları yapabilirsiniz.
- Arkadaşlarla, akrabalarla online görüntülü konuşmaların sıklığı artabilir.
- Çocuklar rutinleri sever, rutinlerle öğrenir. Sadece tatilde değil, online/yüz yüze eğitim süreçlerinde de günlük bir program yapılması çocuğun hayatını kolaylaştırır.
- Spor yapmak, hareket etmek için ille de dışarı çıkmak şart değil. Evde de ailecek spor yapabilir, dans edebilirsiniz.
- Tatili yeni beceriler edinmek için bir fırsat olarak görüp hiç denemediğiniz bir yemeği birlikte yapabilirsiniz.
KENDİNİZE İNANIN
Ara tatillerin lise ve üniversite sınavlarına hazırlananlar için iyi bir fırsat olduğunu kaydeden Kültür Koleji Fen Lisesi Uzman Rehber ve Psikolojik Danışman Elif Kaleli, tatil için şu önerilerde bulunuyor:
- Çözülen testlerin gözden geçirilmesi ve özellikle zorlanılan konuların yeniden sakince tekrar edilmesi anlamlı. Adayların çoğu konularını tamamlamış olsa da halen deneme sınavlarında hedef netlerine ulaşmamış olabilirler. Paniklemesinler, bu doğaldır.
- Önemli olan her adayın hata yapma olasılığı olan yerlerini iyi bilmesidir. Bu bilgiye sahip olan aday, zamanı da iyi değerlendirir, duygusal olarak da kendini güvende hisseder.
- Mutlaka güne erken başlamalarını öneririm. Uykularını almaları ve iyi beslenmeleri her zaman en öncelikli konu.
- Konu çalışmaya ve soru çözmeye ayıracağınız zamanı planlamalısınız.
- Evde bile olsa spor yapmanızı öneririm. Nefes egzersizleri yapıp kendinize dinlenme sürelerinde güzel bir müzik listesi hazırlayabilirsiniz.
- Sakin kalan, kendine inanan ve elinden geleni yapan kazanan olacaktır.
Eğlence vadediyor
Milliyet Çocuk, Şermin Yaşar’ın “Oyun Takvimi” ile çocukları hem eğlendiriyor hem de eğitici aktiviteler sunuyor. Haftanın her gününde bir aktivite paylaşılan sayfalarda, çocuklar aileleriyle verimli zamanlar geçiriyor.
Bilim Kaşifleri erişime açıldı
MEB, çocuklar ve gençleri bilim dünyasına ait birçok soruyla keşfe davet ediyor. “Yapay zekâ düşünebilir mi? Zamanda yolculuk mümkün mü? Sesleri görebilir miyiz?” gibi 50 farklı soruya yanıt veren ve konularla ilgili deneyler sunan “Bilim Kâşifleri”, e-kitap olarak meb.gov.tr’de “Evde Eğitim Paketi” bölümünde erişime açıldı.