Eğitim8'li Hece Ölçüsü Nedir? 8'li Hece Ölçüsü Kullanılan Nazım Biçimleri Nelerdir?

8'li Hece Ölçüsü Nedir? 8'li Hece Ölçüsü Kullanılan Nazım Biçimleri Nelerdir?

09.02.2022 - 16:50 | Son Güncellenme:

Aşık ve Tekke edebiyatının temsilcileri, şiirlerini hece ölçüsüyle yazmıştır. Bu ölçüde, hecelerin kısalığı ya da uzunluğu değil sayısı esas alınır. Örneğin her dizesi, 11 heceden oluşan bir şiir, 11'li hece ölçüsüyle yazılmış demektir. Başta Yunus Emre, Sunullah Gaybi ve Karacaoğlan olmak üzere, geleneksel Türk edebiyatının en önemli temsilcileri, şiirlerini hece ölçüsüyle kaleme almıştır. 8'li hece ölçüsü kullanılan nazım birimlerini sizler için derledik.

8li Hece Ölçüsü Nedir 8li Hece Ölçüsü Kullanılan Nazım Biçimleri Nelerdir

 Divan edebiyatında, Halk edebiyatından farklı olarak aruz vezni kullanılır. İran kaynaklı olan aruz vezniyle yazılan nazım birimlerinden bazıları şunlardır: Gazel, terkibi bend, kaside, tahmis, hiciv. 

Haberin Devamı

 8'li Hece Ölçüsü Nedir?

 8'li hece ölçüsü, bir şiirin her dizesinde kullanılan kelimelerin toplam hece sayısı 8 olması demektir. 8'li hece ölçüsü halk edebiyatında kullanılan en kısa ölçüdür. Bu nedenle bu ölçünün kullanıldığı şiirler çok daha fonetik ve akılda kalıcıdır. 

 8'li Hece Ölçüsü Kullanılan Nazım Biçimleri Nelerdir?

 1- Türkü: 

 Bestelenmek için kaleme alınan manzum eserlere türkü adı verilir. Karacaoğlan, Kilisli Zihni ve Dertli başta olmak üzere birçok ozanın şiirleri daha sonrasında bestelenmiştir. 

 2- Semai: 

 Hece ölçüsünde hecelerin sayısı kadar duraklar da önemlidir. Dize yapısı 4 + 4 şeklinde olan semailer de hem beşeri (mecazi) hem de ilahi aşk konusu işlenir. 

 3- Varsağı

 Hem halk hem de tekke edebiyatının temsilcileri tarafından yazılan varsağı da 8'li hece ölçüsüyle yazılan nazım birimleri arasında yer alıyor.