Eğitim75'in Çarpanları Nelerdir? Kısaca 75 Sayısının Çarpanları Nasıl Bulunur?

75'in Çarpanları Nelerdir? Kısaca 75 Sayısının Çarpanları Nasıl Bulunur?

03.05.2021 - 02:53 | Son Güncellenme:

Çarpan, esasında bir sayının böleni demektir. Bir sayının çarpanlarını bulmak bun anlamda büyük öneme sahip olan matematiksel işlemler olma özelliği taşımaktadır. Bundan dolayı birçok insan 75'in çarpanları nelerdir? Kısaca 75 sayısının çarpanları nasıl bulunur şeklinde zihinlerinde oluşan sorulara yanıt aramaktadır. Sizin için bu soruların yanıtlarını büyük bir titizlikle derledik.

75in Çarpanları Nelerdir Kısaca 75 Sayısının Çarpanları Nasıl Bulunur

75 sayısının çarpanlarının ne olduğu ve bu sayının çarpanlarını bulmak bazı öğrenciler için son derece güç bir işlem olabilmektedir. Bu kapsamda sorunun yanıtının mümkün olan en anlaşılır şekilde verilmesi çok büyük önem taşınmaktadır.

75'in Çarpanları Nelerdir?

75 sayısının çarpanlarının neler olduğunu merak edenler için 75 sayınının çarpanları bilgisi büyük bir önem taşımaktadır. Bu sorunun yanıtına cevap bulmak isteyenlerin sayısı ise her geçen gün giderek ciddi ölçüde artış göstermektedir. Buna göre 75 sayısının çarpanları aşağıda liste halinde verilmektedir. Bunlar:

- 1 sayısı
- 3 sayısı
- 5 sayısı
- 15 sayısı
- 25 sayısı
- 75 sayısı

Kısaca 75 Sayısının Çarpanları Nasıl Bulunur?

Her bir doğal sayı iki doğal sayının çarpımı olarak yazılabilir. Yazılabilen bu iki sayıdan her birine ise o sayının çarpanı denilmektedir. Bu çarpanlar aynı zamanda o sayıyı kalansız olarak böldüğünden dolayı bir doğal sayının çarpanları aynı zamanda de bölenleri olmaktadır.

Bir sayının çarpanları yazılırken 1’den başlanarak son yazılmış olan çarpanlara eşit oluncaya dek sırayla gitmek yapılan işlemleri kolaylaştırıcı bir etki yaratmaktadır. Tüm bunların yanı sıra bölünebilme kuralları hususunu tekrar ederseniz bu konuyla alakalı olarak gelecek konularda büyük ölçüde yararını görürsünüz.

75 sayısının çarpanlarının bulunması konusunda bir örnek: 75 sayısının asal çarpanlarını bulmak için
75 sayısının bütün çarpanlarını yukarıda anlatılan yöntemle 1, 3, 5, 15, 25, 75 olarak bulunur.

Bu çarpanlar arasında asal sayı olanlar ise 3 ve 5 sayıları olduğundan dolayı 75’in asal çarpanları 3 ve 5’tir.

Örnek: 75 sayısını asal çarpanlarına ayırma.
75
3 25
5 5
Gördüğü üzere yukarıdaki sayılar incelendiğinde iki tane 5 sayısı ve bir tane 3 sayısı 75 sayısının çarpanları olmaktadır. Aynı zamanda bunu dallara ayırdık ve kolaylıkla sayının çarpanları bulduk.

75 = 3 x 5 x 5

Böylelikle 75 sayısının çarpanları ayrılmış halde yazabilmektedir. Bunlar iki tane 5 sayısıyla birlikte bir tane 3 sayısı olarak öne çıkmaktadır.