Eğitim7 İle Bölünebilme Kuralı Nedir? Örnekler İle 7'ye Bölünebilme Kuralı Anlatımı

7 İle Bölünebilme Kuralı Nedir? Örnekler İle 7'ye Bölünebilme Kuralı Anlatımı

03.05.2021 - 02:22 | Son Güncellenme:

Matematik derslerinin sayılar bölümüne ilişkin bir takım konu başlıkları bulunmaktadır. Bu başlıklar üslü sayılar, köklü sayılar, oran orantı ve bölme bölünebilme olarak sayılıp gider. Bu başlılar arasında sayılan bölme ve bölünebilme konularının da ayrıntıları mevcuttur. Bu bölme işlemleri arasında 7 ile bölünebilme kuralı da işlenmektedir. Peki, nedir bu 7 ile bölünebilme kuralı? Öğrencilere ne tarz kolaylıklar sağlamaktadır? İşte, 7 ile bölünebilme kuralının tanımı ve örnekler ile anlatımı.

7 İle Bölünebilme Kuralı Nedir Örnekler İle 7ye Bölünebilme Kuralı Anlatımı


Her ne kadar öğrenciler tarafından ön yargılı yaklaşılsa da aslında bu konu gayet basittir. Püf noktası ve verilen uygulama doğru şekilde kullanıldığında sonuca ulaşmak gayet kolay olacaktır. Birkaç yöntemin uygulandığı 7 ile bölünebilme kuralından en çok kullanılanı 231 kuralıdır.

7 İle Bölünebilme Kuralı Nedir?

Matematik sadece bir ders olarak değil, hayatımızın her alanında karşı karşıya geldiğimiz bir unsur olarak bilinmelidir. Bu manada en basit bir alış veriş işlemlerinde bile matematiksel hesaplamalar yapmaktayız.

Bu hesaplamalara kolaylıklar sağlanması için bir takım pratik yollar geliştirilmiştir. Bunu hayatımıza ve derslerimize tatbik ettiğimizde birçok zor işlemin nasıl kolay yola döndüğünü gözlemleyebiliriz. 7 ile bölünebilme kuralı da bu kurallardan bir tanesidir. 231 kuralı olarak bilinen 7 ile bölünebilme kuralı sayesinde uzun uzadıya karmaşık olarak verilen sayıların kolayca 7'ye tam bölünüp bölünemeyeceğini hesaplamak mümkündür.

Örnekler ile 7'ye Bölünebilme Kuralı Anlatımı

Burada şu hususa dikkat edilmelidir. Verilen sayının birler basamağından başlamak. Birler, onlar ve yüzler basamağındaki sayılar sırası ile 1, 3 ve 2 ile çarpılıp toplanır. Eğer sayı devam ediyorsa, binler basamağından devam ederek 1, 3 ve 2 ile çarpılıp bu sefer çıkarılır. İşlem bu şekilde sayının basamağına göre devam eder gider.

Örneğin 55853 sayısına bakalım. İlk üç basamaktaki sayıları 8, 5 ve 3 sayısını sırası ile 2, 3 ve 1 ile çarpalım. Sonra 55 sayına devam edelim.

- 8x2 + 5x3 + 3x1 = 34
- 5x1 + 5x3 =20
İlk bulunandan ikinci bulunan çıkarılır 34-20=14. 14 sayısı 7 sayısının tam katı olduğu için 55853 sayısı 7 ile tam bölünür.