04.06.2021 - 15:52 | Son Güncellenme:
5E modeli yapılandırmacılığın içinde kullanılacak olan öğretim modellerinden bir tanesini oluşturur. Yapılandırmacılık bilgilerin kişiler tarafından aktif bir şekilde oluşturulabildiğini savunan bir modeldir ve öğrencilerin yaparak aynı zamanda yaşayarak öğrenebileceklerinden bahseder. Modern eğitim içerisindeki en etkili olan öğretim modellerinden bir tanesi olan yapılandırmacı yaklaşımlardan biri de 5E modelidir.
5E Modeli Nedir?
5E modeli temelini meydana getiren bilim adamı Piaget’tir. Eğitim içerisindeki bu model yapılandırmacı öğretim yaklaşımı konusuna uyumludur. Yapılandırmacı modelde her bir öğrenci anlatılan konuyla ilgili aktif bir rol oynar ve yaşayarak, yaparak konuyu yalnızca teoride bırakmaz. Bu model, öğrencinin bilgilerini pratiğe aktarabilecek olan şekle gelmesini sağlayan modeldir.
5E Modelinin Aşamaları Nelerdir?
5E modeli öğrenciyi devamlı aktif tutmayı sağlayan ve öğrencinin içinde araştırma ve sorgulama merakını meydana getiren bir modeli kapsamaktadır. 5E modeli beş kısımdan oluşur. Bu aşamaları şu şekilde sıralamak mümkünüdür:
Giriş Keşfetme Açıklama Derinleştirme Değerlendirme
Biçiminde aşamalara ayrılır.
5E Modelinin Aşamalarının Özellikleri Nelerdir?
5E modelinin aşamalarının özelliklerini şu şekilde açıklamak mümkündür:
Giriş aşaması: Öğrencilerin derslere karşı hazır bir şekilde bulunmasını ortaya çıkaran ve öğrencilerde merak etme dürtüsünü sağlamakta olan, öğrencilerin dikkatini çekebilecek bölümü ifade eder. Bu aşamada öğretmen öğrencilerine çeşitli sorular sorar ve onların konuyla ilgili hazırbulunuşluklarını belirler. Bu şekilde dersi öğrencilerin anlayabilecekleri şekle getirirler.
Keşfetme aşaması: Öğrencilere öğretmen bir problem verir ve öğrencilerin bu problemin durumu ile nasıl başa çıkabilecekleri gözlemlenir. Öğrenci bu aşama içinde en etkin katılımlı vasfını sergiler.
Açıklama aşaması: Öğrenci problemin çözümü sürecinde nasıl bir teknik izlediğini açıklar ve hangi metotları kullandığını, problemin çözümü esnasında istifade ettiği bilgileri öğretmenine sunar. Bu aşamada öğretmen öğrencilerine sorunlarının çözümü ile ilgili sorular yöneltir. Bu sayede tartışma ortamını yaratmaya çalışır.
Derinleştirme: aşaması: Öğrenciye yeni bir problemin durumu verilir. Böylece öğrencinin etkin katılımı sağlanmış olur. Öğrencilerin kavramları anlayabilme becerileri geliştirilir.
Değerlendirme aşaması: Öğretmen ve öğrencilerin geçirmiş oldukları süreç birlikte değerlendirilir. Sürecin sonunda ise öğrencilerin ders içerisinde ne öğrendiği, ne yapmış olduğu değerlendirilir. Süreçteki dört aşamayı burada rapor haline getirmeleri istenir.