22.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ
MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Sınav ve yerleştirme maratonu sona erdi, üniversiteler, 2023-2024 akademik yılına 2 Ekim’de başlayacak. Yaklaşık 1 milyon genç de ilk kez üniversiteli olacak. Kimi ailesinin yanında kimi de başka bir şehirde öğrenim görmeye hazırlanıyor.
Kariyerinde doğru ilerlemek ve üniversite yıllarını verimli geçirmek için öğrenciliğin ilk gününden itibaren planlı hareket etmek önemli. Birçok öğrenci, üniversite yıllarını sadece derslere girerek, kantinde arkadaşlarıyla sohbet ederek geçirirken küçük bir kısmı da yurt dışı değişim programlarından staja, çift anadaldan spor etkinliklerine kadar üniversitenin tüm olanaklarından yararlanıyor ve kendini en iyi şekilde yetiştiriyor. Peki, ikinci grupta yer almak için ne yapmalı? Kampüse girdiğiniz andan itibaren yapılması gerekenleri 5 adımda derledik:
1- İnternet sitesini inceleyin
Üniversiteyi kazandığınız andan itibaren öğrenim göreceğiniz programla ilgili araştırmalarınızı detaylandırın. İşe ilk önce üniversitenin sitesini inceleyerek başlayabilirsiniz. Rektörü, akademik ve idari birimleri, fakültenin dekanını, bölüm başkanlarını, derslerin içeriğini, akademik kadroyu tanıyın. Hatta zamanla hepsiyle iletişim kurmaya çalışın.
2- Danışmanınızla tanışın
Kampüse adım attığınızda ilk olarak öğrenci işlerine gidip ders içeriğinden Erasmus gibi değişim programlarının başvuru tarihlerine, çift anadal ve yan dal olanaklarından danışman hocanızın kim olduğuna kadar birçok konuda bilgi alabilirsiniz. Daha sonra danışmanınız, dosyanızı oluşturacak. Aklınızdaki tüm soruları hocanıza yöneltebilirsiniz. Ayrıca daha detaylı bilgi için o bölümde öğrenim gören öğrencilerin ve mezunların deneyimlerine başvurabilirsiniz. Yine ilk günden başlayarak üniversitenizin koridorlarında yer alan panoları ve ilanları takip edin. Yarışmalar, burslar, etkinlikler, ev arkadaşı arayanlar gibi birçok bilgiye buralardan ulaşabilirsiniz.
3- Kampüsün çevresini gezin
Başka bir şehirde okuyorsanız, şehirle ilgili ulaşım, sağlık kuruluşları, tarihi yerler, alışveriş mekânları, kütüphaneler gibi ihtiyaç duyacağınız yer türlü bilgiyi edinmeye çalışın. Derslerden sonra kampüs çevresini gezin. Ders kitaplarınızı satın alacağınız kitapçılar, arkadaşlarınızla keyifli vakit geçireceğiniz kafeler uğrak mekânlarınız olacak. Akrabalar ve arkadaşlar olmak üzere eski tanıdıkları bulmanız da şehre hızlı alışmanızı sağlayacaktır.
4- Öğrenci kulübüne üye olun
Üniversite, öğrencilerin kendi ilgi alanlarını tanıması, kişisel gelişimlerini tamamlaması ve güçlü bir kariyer yolu çizebilmesi açısından önemli bir süreç. Bu kapsamda üniversitede düzenlenen sanatsal, kültürel, sportif etkinliklere katılabilir, farklı alanlarda gerçekleştirilen sempozyum, konferans ya da panelleri takip edebilir, yeri geldiğinde söz alıp cevabını merak ettiğiniz soruları uzmanlara yöneltebilirsiniz.
İlgi ve yeteneklerinize uygun etkinliklere katılmak, yeni arkadaşlar edinmek için öğrenci kulüpleri ve toplulukları en doğru adres. Üniversitelerde yapay zekâdan aşçılığa, arkeolojiden bilim kurguya kadar farklı alanlarda öğrenci kulüpleri mevcut.
5- İş olanaklarını araştırın
Üniversitede okumak oldukça maliyetli, aileniz ancak eğitiminiz için bütçe ayırabiliyor olabilir. Masraflarınızı karşılayabilmek için derslerinizden geri kalmayacak şekilde part-time işlerde çalışabilirsiniz. Üniversiteler, kütüphane, bilgi işlem merkezi gibi birimlerde öğrencilere kısmi zamanlı çalışma olanağı da sunuyor. Üniversitede çalışmayı düşünüyorsanız, başvuruları kaçırmayın!
Uyum programları düzenleniyor
Bazı üniversiteler, yeni kayıt yaptıran öğrencileri için uyum programları düzenliyor. Bu kapsamda üniversitenin tarihini, akademik birimlerini, kültür, sanat, spor, sağlık gibi birçok alanda verdiği hizmetleri daha yakından tanıma fırsatı bulan öğrenciler, kampüs ortamına kolay adapte oluyorlar. Üniversitenizi yakından tanımak istiyorsanız, bu programları mutlaka takip edin.