Eğitim27 Sayısının Asal Çarpanları Nelerdir? Nasıl Bulunur?

27 Sayısının Asal Çarpanları Nelerdir? Nasıl Bulunur?

16.02.2022 - 16:13 | Son Güncellenme:

Matematik derslerinden biri olan çarpanlara ayırma konusu önemli temel konular arasında yer almaktadır. Çarpanlara ayırma KPSS, ALES, DGS, üniversiteye giriş, liseye giriş gibi birçok sınavlarda kesin olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle öğretmenler bu konuya özellikle daha fazla zaman ayırmaktadır. Çarpanlara ayırma konusunda asal çarpanlara ayırma da önemli olmaktadır. 27 sayısının asal çarpanları nedir? Nasıl bulunur tüm detayları ile derledik.

27 Sayısının Asal Çarpanları Nelerdir Nasıl Bulunur

27 sayısı bir pozitif bir sayı olmaktadır. Yani birden fazla bölene sahiptir. Bu nedenle bir asal sayı değildir. Ancak her sayının asal çarpanı bulunmaktadır.

Haberin Devamı

27 Sayısının Asal Çarpanları Nelerdir?

Asal sayılar bilindiği üzere kendisi dışında yalnızca 1 sayısına bölünebilen sayılara denir. Asal sayıların en küçüğü ise 2 sayısıdır. Bununla birlikte negatif sayıların asal olma gibi bir durumu yoktur. Bu bilgiler ışığında 27 sayısının tek bir asal çarpanı olduğu görülmektedir. 27 sayısının asal çarpanları yalnızca 3 olmaktadır.

27 Sayısının Asal Çarpanları Nasıl Bulunur? 

27 sayısı pozitif bir doğal sayıdır. Pozitif sayıyı asal çarpanlarına aşağıdaki gibi ayırabiliriz. 

27 | 3

 9 | 3

 3 | 3

 1

27 sayısı asal çarpanlarına 3.3.3 şeklinde ayrılabilir. Bu nedenle 27'nin asal çarpanı 3'tür. Asal çarpanlarına 3³ şeklinde ayrılır.