Eğitim ‘10 bin 256 çocuk aile yanında’

‘10 bin 256 çocuk aile yanında’

03.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, ailenin güçlü yarınların, barış ve huzur dolu bir dünyanın teminatı olduğunu vurgulayarak, “Aile yanında bulunan çocuk sayımız 2002’den bu yana 515’ten 10 bin 256’ya yükseldi” dedi.

‘10 bin 256 çocuk aile yanında’

ANKARA Milliyet  - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, 30 Haziran Koruyucu Aile Günü vesilesiyle düzenlenen programda 81 ilin “Gönül Elçileri” olan vali eşleri ve koruyucu ailelerle bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen programın sunumunu sanatçı Alişan üstlendi. 

Haberin Devamı

Yurtlardan evlere 

Koruyucu aile hizmetinin, 12 sene önce başlattıkları devlet koruması altındaki çocukların şartlarını iyileştirmeyi amaçlayan Gönül Elçileri Projesi’nin temelini oluşturduğunu belirten Emine Erdoğan, bu temelin yurt içi ve yurt dışında hayata geçirilen yeni uygulamalarla güçlendiğini görmenin mutluluk verici olduğunu söyledi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile dünyadaki iyi örnekleri de değerlendirerek, çocukları koğuş tipi yurtlardan kurtarıp sevgi merkezli evlere yerleştirdiklerini hatırlatan Erdoğan, “Bir çocuk için olabilecek en huzurlu ve güvenli ortamın, bir aile ortamı olduğu düşüncesiyle, koruyucu aile sistemini güçlendirdik. Yapılan çalışmalar ve Gönül Elçileri Projemiz neticesinde, koruyucu aile yanında bulunan çocuk sayımız 2002’den bu yana 515’ten 10 bin 256’ya yükseldi” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Her yıl % 12 artış 

Bu çocukların 1124’ünün özel gereksinimli olduğuna işaret eden Erdoğan, “Ne mutlu ki koruyucu aile kapasitemiz her sene yüzde 12’lik bir artış gösteriyor. Vali eşleri, ‘Gönül Elçileri’ olarak bu iyilik hareketinin lokomotif gücünü oluşturuyor. İllerinizde koruma altındaki çocuklarımızı koruyucu aileler ile buluşturacak fırsatları güçlendirmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Gönül kapılarını evlatlarımıza açan ailelerimizin yüklerini biz de sırtlanacağız. En fazla koruyucu aileye sahip olan ve bugün ödül alacak Kayseri, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerimizi ve bu illerde görev yapmış tüm vali eşlerimizi yürekten tebrik ediyorum” dedi. 

En değerli kale 

Bakanlığın “Rehber Koruyucu Aile”, “Koruyucu Aile Akademisi” gibi uygulamalarının, yeni gönüllüleri teşvik edip, uygulamayı yaygınlaştıracağına inandığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti: 

“Hayatlarına dokunduğunuz çocuklarımızın benliğinde, yalnızlığın mahzunluğu değil, sevginin ve aidiyetin gücü kök salıyor. Merhamet ve şefkatiniz, minik kalplerinin etrafına acı geçirmez, sağlam bir zırh örüyor. Aile, güçlü yarınların, barış ve huzur dolu bir dünyanın teminatıdır.” 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da uluslararası kurumlar tarafından takdir alan koruyucu aile hizmet modelini “Dünyanın Gönül Elçileri” temasıyla bütün dünyaya anlatacaklarını söyledi. 

Haberin Devamı

‘Gazze, en büyük yetimhane’

Türkiye’de başlatılan Gönül Elçileri Projesi’nin ülke sınırlarını aştığını ve BAE ile Türkiye arasında protokol imzalandığını ifade eden Emine Erdoğan, konuşmasında İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’de yaşanan insanlık dramına da dikkati çekti.

Erdoğan, “Bugün Gazze’de refakatsiz kalan, ailesini kaybeden çocuk sayısının en az 17 bin olduğu düşünülüyor. Bu çocukların gidecek güvenli bir yeri de kalmadı. Yaklaşık 4 bin çocuğun ise enkaz altında veya kayıp olduğundan şüpheleniliyor. Gazze’nin altı çocuk mezarlığı, üstü ise dünyanın en büyük yetimhanesine dönmüş durumda” mesajını verdi.