08.10.2017 - 03:17 | Son Güncellenme:
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın İşler, dünyada ABD ve İngiltere çıkışlı patentli protez el pazarına, ‘yüzde yüz yerli el protez’ tasarımını sunmaya hazırlanıyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) desteğini alan protez el, dünyada bir ilke imza atarak İngiltere ve Amerikan firmalarının yer aldığı pazara bir Türk firması olarak girmiş olacak.
‘Ampütasyon Derecesine Göre Ayarlanabilir Elektronik Kontrollü Protez El Tasarımı’ başlıklı projesi, TÜBİTAK’ın 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek (BIGG) Programı kapsamında 140 bin lira bütçe ile desteklenmeye hak kazanan Yrd. Doç. Dr. İşler, Ege Üniversitesi Teknokent’i içerisinde, İSLERYA Medikal ve Bilişim Teknolojileri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi üzerinden çalışmalarına başladı. İKÇÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın İşler, 2013 yılından bu yana üzerinde çalıştığı, piyasada bulunan ürünlere nazaran daha düşük maliyetli, kişinin organ kaybı durumuna göre ayarlanabilen protez eli, 2018 yılının ilk yarısında piyasaya çıkabilecek teknik donanıma hazır hale getireceğini söyledi.
“Dünyada patentli protez el olarak satılan üç ürün var. Bu üç ürünün yanına yüzde 100 yerli fikirle patentleyebileceğimiz bir ürün ortaya koyduk” diyen Yrd. Doç. Dr. İşler, 2019 itibariyle bu protezi piyasaya sürmeyi planladığının müjdesini verdi.
‘Para, Türkiye’de kalacak’
Türkiye’deki senelik protez el ihtiyacının yüz binlerin üzerinde olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. İşler, dar gelirli vatandaşların, maddi imkânsızlıklar yüzünden fonksiyonelliği yetersiz olan alt teknolojideki ürünleri kullanmak zorunda kaldığını söyledi.
‘İstihdama da katkısı olacak’
Prototipin üretilmesinin hemen ardından oluşturulacak üretim bandıyla yıllık bin adet üretim kapasitesine ulaşmak istediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. İşler, “Bu, onlarca kişinin istihdamı demek. Ulusal pazarda söz sahibi olan bir Türk firması da destek olacağını söyledi” dedi. Dünya pazarında söz sahibi olmayı hayal ettiklerini kaydeden İşler, “Eski Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Galip Akhan’ın teşvikiyle projelerimize başlamıştık. Yeni rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Tokaç’a ve üniversitemize de minnet borçluyuz” diye konuştu.