11.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
NİHAN YARKENT İNCE
Bu yıl kim ne derse desin, Arkas Argean Link Regatta yaza damgasını vurdu. Her biri 500 ile 1 milyon euro arasında değişen 51 teknenin katıldığı yarış nefesleri kesti. Katılım rekorunun kırıldığı etkinliğe, dakika dakika ortak olunca işin büyüklüğünün farkına varıyorsunuz. Bu yarış öyle sıradan değil. Saniyeler bile önemli. “Benim teknem var, yarışırım” durumu yok. “Rüzgârınız bol olsun”la da dümen dönmüyor. Tamamen sabır, öngörü ve matematik işi. Hızlı karar almanız da yeterli değil, risk de gerekiyor. Denize gönül verenlerin, ekip olabilenlerin yarışı. Gözleriyle anlaşıp karar alabilenlerin, ben değil biz olanların yarışı.
4 günlük mücadeleyi anlatmadan önce hikâyenin mimarı, Arkas Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas’la denizi ve yelkeni konuştuk. Bir yarışın perde arkasını samimi şekilde anlattı. Gözlerim büyüdü. Yelkene gönül veren bir hayatın nasıl bu noktaya geldiğini ben de ilk kez dinledim. Müthiş bir başarı öyküsü.
Fikir, 2009 yılında doğdu
Bernard Arkas’ın yelkenle tanışması 6 yaşında başlıyor. Sörf ve yelkenli yapıyor. Profesyonel iş hayatı boyunca da yelkenden bir daha ayrılmıyor. Sonra bir gün bazı yöneticilerinin kendi aralarında para toplayıp tekne aldıklarını ve yarıştıklarını öğreniyor. Hepsini bir gün yanına çağırıyor. Heyecanlarını dinliyor, hatta kendisi de onlarla yarışmaya başlıyor. 2009 yılında yine bir gün yarışıp birinci oluyorlar. Fikir o gün doğuyor. Arkas, “Yapacaksak doğru düzgün yapalım” diyor ve profesyonel bir takım kuruyor.
Malta’da yine birinci oldu
Hani bordrosu olan, sabah 08.30, akşam 18.00 çalışan, tamamen işi tekne olan bir takım kuruluyor. Arkas Spor Kulübü’nün Yelken Takımı başlıyor çalışmalara. Yurtiçinde harika iş çıkarıyorlar. Hep birincilikle dönüyorlar. Bir de yurtdışına çıkalım diyerek, Malta’da Roleks’e gidip yelken açıyorlar. Sonuç değişmiyor ve yine birincilikle bitiriyorlar. Aslında bu yarışa gitmeden önce Bernard Arkas, takıma “5 yılınız var. Kupayı sonra alırsınız” diyor, ama takım harika. 64 yıllık Roleks kupa tarihinde katıldığı yıl kupayı kaldıran tek tekne Arkas oluyor.
Bu yelkende en önemli konulandan biri de tekne seçimi. Yarış teknelerini dört yılda bir değiştirmek gerekiyor, çünkü eskiyor. İşte Arkas da böyle bir dönem geçiriyor. Arkas, bunu şöyle anlatıyor:
“Bütçemin çoğunu takıma harcamak isterken tekne masrafı çıkıyor. Bu tekneler de 1 milyon euro ortalamasında. Fazlası var eksiği yok. Ne yapacağız. Hemen yine toplantı.
Ezeli rakibimiz hem İzmirli hem de tekne üreticisi. Yarışlarda biz birinci. onlar ikinci oluyor. Onlara gittim, ‘Siz tekneyi verin. ben de takımı. Bu işbirliğiyle ikimiz de kazanırız’ dedim ve masaya oturduk. Böylece Arkas M.A.T. Sailing Team doğdu. Yelkende İzmirliler güçlerini birleştirdi.”
‘Her şey çocuklarımız için’
Bernard Arkas, bunları yaparken en büyük isteğinin çocukları denizle tanıştırmak olduğunu söylüyor, “En büyük yatırımımız gençlere ve çocuklara. Tüm bu çabalar onlar için. 7 yaşından itibaren yelken yapabilirsiniz. Çeşme Ilıca’da atıl bir alanı, spor kompleksine dönüştürdük.
Voleybol, basketbol, tenis var. Ayrıca müzik ve İngilizce kamplarımız da oluyor. Yarışan takımımız, çocuklara da ders veriyor. Çeşme’de okullarla anlaştık. Burslu çocuklarımız var” diyor. Daha ne yapsınlar.
Dalgıç: Yarışmaya geldik mücadeleye tabii ki devam
Yarışlara geri dönersek, Arkas Aegean Link Regatta’da bu yıl 51 tekne ve 500 yarışçı vardı. Bunlardan biri de Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ın yarıştığı tekne. Sakız’da karşılaştık kendisiyle. Dalgıç’ın yüzü yanmış, kan ter içinde. Ama nasıl güzel anlatıyor mücadeleyi. Dönüşte bizim tekneyle dönmesini istedim, ama kabul etmedi. Bizim tekne gulet, rahat edersiniz dedim ama o, “Yarışmaya geldik. Mücadeleye devam” yanıtını verdi. Gerçekten de yarış sonuna kadar mücadeleyi hiç bırakmadı, tüm genç sporculara örnek oldu.
Şimdi sıra sporcu transferine geldi
BERNARD Arkas’ın üzerine basa basa söylediği bir nokta var, onu unutmamak gerekiyor. Yelkende en büyük arzularından biri, sporcu transferine imza atmak. “Kendi sporcularımızı yurtdışına transfer edebilirsek, işte o zaman harika” diyor. Bence bu takım, bu istekle o günleri de çok yakında görür. Yarış sonuçlarına gelince, bu yılın Overall birincisi Arnes oldu. IRC 0 kategorisinde ‘Comet A’ teknesiyle Arkas-M.A.T. Sailing Team üçüncülüğü elde etti. Final gecesi Before Sunset’te kupa töreni, çoluk çocuk alınan ödüllerle bu işin geleceğini hayal edebiliyorum. Düşünün, o minikler geleceğin yelkencileri. Doğuştan sporcular geliyor. Bir de Ayhan Sicimoğlu ve orkestrasıyla eğlence muhteşemdi. İzmir’de çok güzel hareketler, tüm işadamlarına örnek olması dileğiyle...