22.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Bornova Belediyesi, son 4 yılda yaptığı fiziki ve sosyal yatırımlarla Bornova’nın çehresini değiştirdi. Son 4 yılda 229 milyon 731 bin liralık fiziki, kültürel, sağlık, ve sosyal yardım alanında yatırım yapıldı. Bornova Stadı, İzmir’in bu konudaki sorununu çözdü. Atatürk Spor Kompleksi salon sporlarının yeni adresi oldu. Son bir yıl içinde Dr. Sırrı Aydoğan Kültür Merkezi ile Pınarbaşı Kültür Merkezi’ni hizmete açıp Doğanlar Kültür Merkezi’ni de tamamlama aşamasına getiren Bornova Belediyesi, ihtiyaç sahiplerine ücretsiz market alışverişi yapma imkanı sunan Dost Market’in sayısını dörde çıkardı. Dezavantajlı kesimlere özel kafeteryalarıyla desteğe ihtiyaç duyanlara omuz verdi. Down Kafe, Diyet Kafe, Çınar Kafe, Engelsiz Kafe, sosyal belediyeciliğin Türkiye’ye örnek hizmetleri arasına girdi. Dost Kart’la üniversite öğrencileri tasarruf ederken, esnafın kazancı arttı. Ulaşım projeleri hem Bornova’nın hem de İzmir’in trafik yoğunluğunun azalmasında etkili oldu.
Köy yolları yenilendi
Bornova Belediyesi, sorumluluğundaki bölgelerde çok sayıda yol, kaldırım, köprü ve kavşak düzenlemesi yaptı. Mahalle statüsü alarak Bornova Belediyesi’ne bağlanan 12 eski köy yerleşiminde yollar ve meydanlar parke taş ile kaplandı. eçen 4 yılda Çamdibi-Yeşilova köprü geçişi, Evka-3’ten 4. Sanayi’ye köprü geçişi ve kavşak düzenlemesi, Çevre Yolu viyadükleri altından Forum Bornova’ya alternatif yol, Pınarbaşı düğün salonları bölgesi yol düzenlemesi, Yavuz Caddesi’nden Atatürk Mahallesi’ne geçiş gibi pek çok kritik düzenleme de trafiği rahatlattı.
Fikrini Al Gel
Büyükpark havuz, kuru havuz sistemiyle yenilenerek müzik ve ses sistemiyle çocukların da keyifle zaman geçirebildiği eğlenceli bir aktivite alanı haline dönüştürüldü. Bornova’nın en hareketli alanlarından olan Küçükpark Meydanı, ortak akıl anlayışı çerçevesinde gerçekleştirilen “Fikrini Al Gel” etkinliğinden elde edilen fikirler ışığında yeniden tasarlandı ve modern bir görünüme kavuşturuldu. 2014 yılından bu yana 33 yeni park ve 29 ağaçlandırma alanını ilçeye kazandıran Bornova Belediyesi, park ve ağaçlandırma alanlarının toplam metrekaresini 155 bin metrekare eklemeyle 1 milyon 851 bine, sayısına da 526’ya çıkardı.
Temiz çevre bilinci
2015 yılında, temiz bir çevre, temiz bir Bornova için vatandaşlar ve belediye personeli ile birlikte Bornova’nın tüm mahallelerinde “Bahar Temizliği” adıyla temizlik hareketi başlatıldı. Bornova Belediyesi, 7 binden fazla çöp konteynerinin bulunduğu ilçede, sadece 2017 yılı içinde 175 bin 914 ton evsel atık topladı.
Bornova Belediyesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik ediyor. Erzene Mahallesi’nde 2014 yılı sonunda üretime geçen 300 kilowattlık Fotovoltaik Güç Tesisi’nde üretilen elektrik Bornova Belediyesi’ne maliyetini karşılayıp kazanç sağlamaya başladı.
Atık getirme merkezi
Vatandaşların atıklarını kendi imkanlarıyla getirip teslim edebildikleri Atık Getirme Merkezi, Pınarbaşı Kemalpaşa Caddesi üzerinde kuruldu. Her yıl Avrupa’nın farklı bir kentinde, 250 kentin Belediye Başkanları, meclis üyeleri ve bürokratlarının ağırlandığı yerel yönetim ağı Energy Cities Genel Kurulu, 2016 yılında Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Bornova Belediyesi, Atatürk, İnönü ve Kızılay mahallelerinde üç yeni pazaryeri yapıyor. Üç pazaryerinde de sebze, meyve tezgahlarının yanı sıra kafeterya, oyun alanları gibi sosyal donatı alanları da bulunacak.
Duvarlar konuşuyor
“Konuşan Duvarlar” Bornova Belediyesi’nin en çok konuşan projeleri arasında yer aldı. Binaların sağır cepheleri Grafitti Uygulamaları ve Cephe Giydirmeleri ile renklendi. Görüntüsüyle rahatsızlık veren duvarlar, hatıra fotoğrafı çektirilen alanlara dönüştü.
Bornova Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü, muhtarların vatandaşlara çağdaş koşullarda ve daha hızlı hizmet sunabilmeleri için yeni muhtarlık binaları tasarladı. İlk etapta 11 yeni muhtarlık binasının yapımı tamamlandı. Önümüzdeki süreçte diğer tüm muhtarlık binalarının yenilenmesi için çalışmalar devam ediyor.
Evimize hoşgeldin bebek
Hayata gözlerini Bornova’da açarak Bornova Ailesi’ne katılan bebekler, “Hoşgeldin Bebek” paketi ile karşılanıyor. Evde Yaşlı, Engelli, Gebe-Loğusa ve Bebek Bakım Hizmetleri ile tüm Türkiye’ye örnek olan Bornova Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, Ağız ve Diş Sağlığı kontrolleri de yapıyor. İki hasta nakil aracı ile hasta vatandaşların ulaşımı sağlanıyor.
BELGEM ve Bilim Evi
BELGEM (Bornova Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi), 2000 yılından bu yana ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına eğitim desteği veriyor. BELGEM’de her yıl ortalama 7 bin çocuk, genç ve dinamik eğitmenlerden kurs hizmeti alıyor. Ayrıca bilim insanlarını yetiştirmek hedefiyle 2017 yılında kurulan Dost Bilim Evi, çocuklara dokunarak, keşfederek, gözlemleyerek ve eğlenerek öğrenme fırsatı sunuyor. Çocuklar Dost Bilim Evi’nde “Akıl ve Zeka Oyunları”, “Fen ve Teknoloji”, “Dil Etkinlikleri” ve “Sosyal Kültürel Etkinlikler” gibi başlıklarda açılan atölye çalışmalarına katılıyor.
Kurslar meslek kazandırıyor
Engelsiz Yaşam Merkezi, Çamdibi Atatürk Parkı içinde iki yıl önce açıldı. Bornova Belediyesi Mutfak Atölyesi, 2016 yılında EVKA-3 Mahallesi’nde kuruldu. Bornova Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi 2015 yılında, kadınları iş hayatında daha aktif olmalarını sağlamak, özgüvenlerini artırmak, iş gücü ve emeğini değerlendirmek, ön plana çıkarmak amacı ile Bornova Belediyesi’nin desteğiyle kuruldu.
Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 12 mahalleden üreticinin katılımı ile yerel üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi, vatandaşların doğal, kaliteli ürünlere daha kolay ulaşabilmesi amacıyla kuruldu.
Kiraz Festivali ile üreticiye destek
Bornova Belediyesi’nin “Yerelde Kalkınma” anlayışıyla doğa ve köy turizmini geliştirmek için başlattığı Kiraz Festivali dördüncü yılında da büyük ilgi gördü. Bornova’da en çok kiraz üretilen bölgelerden biri olan Beşyol Mahallesi’nde gerçekleştirilen Kiraz Festivali’ne binlerce İzmirli katılarak üreticiye destek oldu.
Down Kafe, Türkiye’ye örnek oldu
Bornova Belediyesi’nin down sendromlu gençlerin çalışma hayatında aktif rol alabilmesi ve down sendromu farkındalığının artırılması amacıyla hayata geçirdiği Down Kafe Türkiye’ye örnek oldu. +1 Down Kafe, 2015 yılında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Büyük Park’ta hizmete açıldı. Kafede 18 yaşını doldurmuş ve yasal çalışma haklarını taşıyan Down sendromlu gençler sımsıcak gülümsemeleri ile servis elemanı olarak görev yapıyor.
Kafeler çok özel
Diyet Kafe, Bornova Belediyesi Dramalılar Köşkü Kent Arşivi ve Müzesi’nin bahçesinde, PKU’lu ve Çölyak’lı vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla 21 Eylül 2016 tarihinde hizmete açıldı.
Çınar Evi, Büyük Park içerisinde Bornova’nın çınarları olarak nitelendirilen yaş almış büyüklerin keyif ve huzur içerisinde zamanlarını geçirecekleri bir mekan olarak tasarlandı ve 27 Mart 2017 tarihinde hizmete açıldı. Bornovalıların en sevdiği mekanlardan olan Büyükpark’taki Kızlar Kahvesi, eski dokusu ve ruhunu koruyarak restore edildi. Bu özel kafe, Bornova Belediyesi’nin bir işletmesi olarak hizmet vermeye başladı. Pınar Kafe, Pınarbaşı’nda Kızlar Kahvesi konseptiyle bölgede yaşayan vatandaşların zaman geçirebilecekleri sosyal bir alan olarak oluşturuldu ve 2 Nisan 2017 tarihinde hizmete açıldı.
Dost market ilaç gibi geldi
İhtiyaç sahibi Bornovalıların yararlandığı bu uygulamadan 2017 yılı sonu itibariyle 5 binden fazla aile payına düşeni aldı. Dost Market Projesi, ihtiyaç sahibi vatandaşların gıdadan temizliğe, giyimden kırtasiyeye temel gereksinimlerini, dilediği şekilde karşılayabilmelerine destek olabilmek için 2014’te hayata geçirildi. İlki Bornova’nın merkezinde açılan Dost Market; Doğanlar, Altındağ ve Çamdibi şubeleri ile ilçenin dört bir yanında hizmet vermeye başladı. Dost Market sisteminde; vatandaşlar, kartlarına her ay yapılan yüklemeler oranında ücretsiz alışveriş yapıyor. Dost Market’ten faydalanan ailelerin sayısı 2017 yılı sonu itibariyle 5 bini geçti.
Öğrenciye destek
Üniversite öğrencilerinin esnaftan indirimli alışveriş yapabilmeleri için 2014 yılında uygulanmaya başlanan Dost Kart sistemi ile 4 yılda 20 bin öğrenciye hizmet verildi. Öğrenciler sisteme üye esnaftan değişen oranlarda indirimli alışveriş yapıyor. Dost Kart’lı öğrenciler ayrıca Büyükpark içerisindeki Prof. Türkel Minibaş Gençlik Merkezi’nin tüm olanaklarından da ücretsiz yararlanıyor. 2017 yılı sonu itibariyle Gençlik Merkezi’nden 150 bin öğrenci faydalandı.
Paylaşıma aracılık
2014 yılında hayata geçirilen proje ile Evka 3 Muhtarlığı Önü, Kemalpaşa Mahallesi Muhtarlığı Önü, Çamdibi BELGEM Önü ve Forum Bornova olmak üzere Bornova’nın 4 farklı noktasına paylaşım noktaları yerleştirilip, burada toplanan giysi, oyuncak ve kitaplar ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırıldı. Altındağ ve Doğanlar’da hizmet veren Giysi Bankaları aracılığıyla 13.500 aile ile paylaşım gerçekleştirildi.
Atatürk sevdalıları Ata Anı Evi’ne koştu
Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Bu şehre bir şey olacak diye çok korktum” sözüyle İzmir’e verdiği önemi gösterdiği yer olan Belkahve’de, İl Özel İdaresi’nden Bornova Belediyesi’ne devrolan atıl restoran, dönemin ruhunu ve izlerini taşıyan Ata Anı Evi’ne dönüştürüldü. Ata Anı Evi’nde kurtuluş mücadelesini anlatan pek çok eser sergileniyor.
Bornova Anı Evi
Kaymakamlık binasının hemen arkasındaki 1. Sokak’ta yer alan eski Rum Evi, kamulaştırıldı ve restore edilerek kent kültürüne kazandırıldı. Bornova Anı Evi olarak hizmet vermeye başladı. Bornova Belediyesi’nin butik tarzdaki panel ve söyleşilerine ev sahipliği yapan Bornova Anı Evi’nde kentin tarihine ilişkin fotoğraflar ve yazılı eserler de yer alıyor. Bornova’nın geçmişiyle ilgili arşiv ve sözlü tarih çalışmalarının yapıldığı tarihi bina, ilçenin tarihi ve doğal zenginliklerini tanıtma amacıyla başlatılan kent gezilerinin de başlangıç noktası oldu.
Sosyal medya ile sorunlara çözüm
Bornova Belediyesi vatandaşlarla iletişimini sosyal medya platformlarını etkili bir şekilde kullanarak daha da güçlendirdi. Whatsapp, Facebook, instagram ve twitter hesaplarını sadece hizmet ve yatırımları anlatmak yerine vatandaşların talep, sorun, öneri ve şikayetlerini de değerlendirip hızlı bir şekilde çözüm üretmek için kullandı. Resmi sosyal medya hesaplarının yanı sıra Başkan Olgun Atila’nın kişisel sosyal medya hesapları da vatandaşlarla daha etkin iletişime geçilmesini sağlıyor.
Bornova TV açıldı
Bornova Belediyesi’nin kurumsal iletişimi güçlendirmek için hayata geçirdiği projelerden biri de, Bornova Gazetesi ve Bornova Dergisi’nin ardından İzmir’de ilk olarak hayata geçirilen BornovaTV oldu. www.bornovatv.com ve Facebook.com/BornovaTV adresleri üzerinden yayın yapan Bornova TV’de, halkın haberdar olmaları için ilçenin tanıtımı, Belediye hizmetleriyle ilgili yayınlar yapılıyor.
STK’larla el ele
SİVİL Toplum Kuruluşu ile daha iyi iletişim kurmak, birlikte projeler geliştirmek, bu derneklere eğitim ve rehberlik hizmeti vermek, hizmetlerinin geliştirilmesi yönündeki çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla 2016 yılı başında STK Birimi kuruldu. 2 yıl içinde Sivil Toplum Örgütleri işbirliğiyle pek proje hayata geçirildi.
Hayal Bornova yakında açılacak
Hayal Bornova, Bornova Belediyesi’nin çocukların eğlenirken öğrenmelerine yönelik projlerinden biri... Mevlana ve Evka-3 Yağmur Çocuk Aktivite Merkezleri açıldı. Kazım Dirik Mahallesi’ndeki 3 bin 500 metrekare alana tasarlanan Bornova Çocuk Dünyası, Çocuk Müzesi olarak örnek teşkil edecek.
Çocuk köyü
Bornova Belediyesi Çocuk Kulübü 7-14 yaş aralığındaki çocuklara özel olarak tiyatro ve sinema gibi etkinlikler yaşatarak eğitim ve gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla 2017’de kuruldu. Kulübe üye çocukların sayısı kısa sürede 5 bini buldu. Kulüp üyesi çocuklara anlaşmalı işyerlerinden indirimli alışveriş imkanı da sağlandı.
Hizmetler sayısız ödülle taçlandı
Spor Yazarları Derneği Yılın Spor Adamı Olgun ATİLA
Golden City Awards 2015 (Altın Şehirler Platformu) En İyi Kültür Sanat Projesi (Konuşan Duvarlar)
Jüri Özel Ödülü (Geçmişten Bugünümüze Bornova Projesi ile)
Golden City Awards 2016 (Altın Şehirler Platformu) Altın İlçe (Bornova) En Başarılı Basın Yayın Tanıtım Projesi (Bornova İçin Fikirler) En Başarılı Kültür Sanat Projesi (Yeşilova Höyüğü Merkezi)
Basketbol Adamları Derneği Basketbol Oskarları ve Spor Hizmet Ödülleri Basketbol Büyük Ödülü
TMMOB Şehir Plancıları Odası Raci Bademci İyi Uygulamalar Özendirme Ödülü (Geçmişten Bugünümüze BornovA Projesi ile)
Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği Bilgi İletişim Ödülü (Borbel E-kent Bilgi Sistemi Projesi ile)
Satın Alma Sahiplen
Sokak Hayvanlarını Sahiplendirme Projesi ile örnek olan Bornova Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli hayvanları da unutmadı. Büyükpark’ta her çarşamba ve cumartesi olmak üzere, “Satın Alma Sahiplen” sloganıyla haftada iki gün açılan sahiplendirme stantları, Dünya Engeliler Günü’ne özel olarak açıldı. Türkiye’de bir ilk olarak gerçekleşen etkinlik yoğun ilgi gördü. Görme, işitme, felçli ve ampute olmak üzere onlarca kedi ve köpek sıcak yuva sahibi oldu. Proje, Bornova Stadı’nda oynanan maçların öncesinde de tanıtılarak tüm Türkiye’ye duyuruldu.
Kedi köpek evleri
Hayvanseverlerle birlikte sokakların sevimli dostları kedi, köpek ve kuşlar için özellikle soğuk havalardan olumsuz etkilenmemeleri için özel kutu ve kulübeler tasarlandı ve uygun yerlere konuldu. Büyükpark içerisindeki Veteriner Kliniği de Kedi Kliniği’ne dönüştürüldü. Sokak hayvanlarının susuz kalmaması için tasarlanan Beslenme Odakları da Bornova’daki tüm parklarda önemli bir işlev görüyor. Bornova Belediyesi, Sokak hayvanlarının tedavi ve kısırlaştırma işlemlerinin yanısıra yaralı ya da acil tedaviye ihtiyaç duyan can dostları için Hayvan Ambulansı ile de hizmet veriyor.
Bornova Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik olarak verdiği hizmetlerin kalitesini artırmak için Pınarbaşı’nda Kedi-Köpek Rehabilitasyon Merkezi yapacak. Projesi hazırlanan bu modern Merkez, sokak hayvanlarının daha iyi şartlarda tedavi edilebilmeleri için kullanılacak.
Başkan Atila’dan mahalle ziyaretleri
Ortak Akıl ilkesiyle sorunları yerinde görmek, vatandaşların taleplerini doğrudan tespit etmek için her hafta mahalle ziyaretleri yapılıyor. Muhtarlık ziyareti ile başlayan gezide sokak sokak gezilerek istek, talep ve şikayetler alınıyor. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ya, ilgili başkan yardımcıları, müdürler ve birim sorumluları da eşlik ediyor.
4 yılda 500’den fazla etkinlik
Hobi kurslarına meraklı Bornovalılar, beş noktada düzenlenen kurslara katılarak becerilerini artırıyor.Bornova’da 2014 yılından bugüne 500 farklı kültürel etkinlik düzenlendi. Kiraz Festivali, Uçurtma Şenliği, Uluslararası Suluboya Festivali ve Gençlik Festivali, Bornova’nın ilkleri oldu. Her yıl geleneksel olarak yapılan Homeros Kısa Öykü Yarışması’nın yanısıra 2014 yılı itibariyle Bornova’nın tanıtımına yönelik yine ilk kez İnstagram Fotoğraf Yarışması, Bornova Şarkıları Yarışması ve Bornova’yı anlatan Şiir Yarışması gerçekleştirildi.
Hobi ve Beceri Edindirme Kurslarının düzenlendiği 5 nokta; Bornova Merkez, Çamdibi Şehit Er Adem Bilaloğlu Tesisleri, Altındağ Atatürk Kültür Merkezi, Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi, Engelsiz Yaşam Merkezi ve Cumhuriyet Evi... 23 dalda verilen kurslardan 2017 yılı itibariyle 17.112 kişi yararlandı. Aynı dönemde; Futbol, basketbol, voleybol, hentbol, yüzme, cimnastik, taekvondo, aerobic-pilates ve haraket eğitimi şeklinde gerçekleşen 9 branştaki spor kurslarına ise 12 bin 568 Bornovalı katıldı.
Özel Kültür Turları düzenlenmeye başladı. Turlar kapsamında, Bornova Belediyesi’nin kente kazandırdığı Ata Anı Evi ve Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi başta olmak üzere Levanten köşklerinden müzelere pek çok özel mekanı ve alanı görmek mümkün...
Şehir tiyatrosu
1992 yılında kurulan Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu, profesyonel oyuncu kadrosu ile her yıl tiyatroseverlerle buluşuyor.
Son dönemde oyunlarını Bornova Belediyesi’nin farklı kültür merkezlerinde de sahnelemeye başlayan BBŞT, 25. Sanat Yılını 2017 yılında karnaval ile kutladı. Pek çok ödüle sahip Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun farklı şehir ve mekanlarda izleyici ile buluşması hedefiyle, Bakırköy Belediyesi ile protokol imzalandı.
Yeni yeni kitaplıklar
Bornova Merkez’deki Atatürk Kitaplığı ve Naldöken Kültür Merkezi içerisindeki kitaplık ile son dönemde hizmete açılan Çamdibi Şehit Er Adem Bilaloğlu Tesisleri’ndeki kitaplık ve Kayadibi Kütüphanesi raflarındaki 20 bin kitap ile Bornovalılara unutmaya yüz tutan kütüphane kültürünü yaşatıyor. Ayrıca vatandaşlar; e-devlet hizmetleri, sınav işlemleri, cv hazırlama ve e-randevu gibi işlemlerini gerçekleştirmek için bu dört kütüphanedeki bilgisayarları kullanabiliyor. Kütüphanelerin 5 bin kayıtlı üyesi var.
Sporun merkezi oldu
Anadolu’da futbolun ilk oynandığı kent olan Bornova, Bornova Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birlikte yaptığı Bornova Stadı ile birlikte yıllar sonra profesyonel lig maçlarına ev sahipliği yapmaya başladı. Stat projesi iki kez revize edildi. Bornova Belediyesi, amatör takımlar için sahalar yapıp mevcutları yeniledi.2 bin 500 seyirci kapasiteli Atatürk Spor Kompleksi salon sporlarının yeni adresi oldu.